tisdag, maj 31

McCartney: "Coming Up"

 

En av de saker som gör mig så glad av "Coming Up" - förutom att det är en klatschig låt som inte skäms för att vara knasig och förutom att videon är enkel men så självklar att Outkast kunde sno idén till "Hey Ya" typ 25 år senare utan att de kändes konstigt - är att John Lennon lär ha gillat den. Att den nyktre cynikern men vid den tiden småbarnsfarsan våren 1980 kanske dansade runt med Sean i lägenheten i Dakota Building till sin gamle kompis synthiga pop. Det är en fin scen jag föreställer mig.

fredag, maj 20

McCartney: Mullet of Kintyre

Paul McCartney var ju länge en snygg kille. Gullig. Änglalik. En docka.

Dessutom ofta ganska stiligt klädd och friserad. Han har experimenterat även med sitt frisyr och ansiktsbehåring. Stu Sutcliffe var den förste beatlen att kamma ner luggen, när han bad sin flickvän Astrid Kirchherr att klippa en "fransk" frisyr precis som hennes ex hade.

Men Paul var den förste av beatlarna att skaffa mustasch. Visserligen kanske inte av modekänsla, utan mest av fåfänga när ville dölja ett ärr på överläppen efter en mopedolycka. Det hindrade inte de andra tre att snart ta efter och så stod de där på mustascher på "Sgt Pepper"-omslaget och så följde resten av världen efter.

På sjuttiotalet gick det däremot åt helvete med McCartneys stilsinne, som för många andra. Det var väl svårt att inte försöka sticka ut i bruset. Därför är många bilder av McCartney från mitten av sjuttiotalet fruktansvärda att se.

Hans allra värsta stil tycker jag var den kombo av hockeyfrilla, ananasspret uppepå, mustasch och frihängande underläppsskäggflärp som han bar en kort period typ 1974. Inklusive på en lättklädd poolbild.

Men det är i stark konkurrens med den W-formade mustasch hade hade strax innan, om jag förstått saken rätt. Det kan dock ha varit en endagsgrej. Och har man ett band som heter Wings så måste man ju anstränga sig. 

torsdag, maj 19

McCartney: "From a Lover to a Friend"

Även om McCartney numera inte är i närheten av sina tidigare stordåd, så finns det många guldkorn även i den senare karriären. Har ni hört "From a Lover to a Friend" från "Driving Rain" (2001)?

onsdag, maj 18

McCartney: 79 år och 11 månader

Det är idag exakt en månad till att Paul McCartney fyller 80 år.  Jämnt åtta decennier sedan han föddes på Walton General Hospital i Liverpool. 

Extra allt firar med en temamånad fram till födelsedagen.

Jag kan inte lova att det blir lika innehållsrikt som när vi kört "satsningar" på Joni Mitchell, Bruce Springsteen, Joan Didion, Woody Allen eller Beyoncé - eller ens som med Philip Roth. Snarare kan jag lova att det INTE blir lika innehållsrikt eller heltäckande. Det blir nog bara några spridda skurar av hyllningar och tankar och kuriosa om en av de största och viktigaste och tramsigaste popartisterna.

McCartneymånaden börjar... NU.

lördag, maj 7

Kom på quiz!

På torsdag 12 maj ordnar jag och mina lagkamrater månadens upplaga av Stockholm Musikquiz, den mest anrika, klurigaste och roligaste av huvudstadens musikfrågesporter. 

Dra ihop ett lag på fyra personer och kom till Debaser Hornstull - det blir något för alla. Och fantastisk pausmusik.

Mer info finns på Facebook.