tisdag, juli 5

Stora dialektdebatten

Example

Borde humorgruppen Klungan styra bort från dialekthumorn innan de målar in sig i ett hörn? Jo, det tycker jag.

Imorgon onsdag kommer jag att argumentera för just den ståndpunkten i "Jättestora frågor med Johanna Koljonen" i P3. Deras programpunkt "Jättesmå frågor" reder ut mindre diskussionsfrågor i stenhårda dueller. Den här veckan är temat "Den svenska folksjälen" och då blir debattämnet den i Sverige extra starkt rotade traditionen att skämta om dialekter.

Precis som i tävlingar för "debate teams" finns inledande anförande, replik, slutreplik, tidtagning och en klocka som plingar när tiden är ute. Sedan röstar en preliminär jury i studion, men det slutliga avgörandet sker genom omröstning på nätet. Så lyssna och gå in här och rösta på mig!

Min debattmotståndare är Caroline Hainer, som mer tar ställning för dialekthumor i allmänhet, inte bara i fallet Klungan. Även jag uppskattar en skoj skåning, till och med skriver sådana karaktärer själv, men jag tycker att Klungan måste distansera sig från eviga pitemålskrumelurer. Det finns så oändligt mycket annat att skratta åt än dialekter.

Men det tycker inte Caroline. Hennes inställning är "mer dialekter är alltid roligare, egentligen borde ALLT vara dialekthumor". Ja, ni hör ju själva hur dumt det låter.

Inga kommentarer: