tisdag, mars 5

Linda Perhacs tillbaka! Som tant!

David Bowie, My Bloody Valentine, Daft Punk och Kaah kan slänga sig i sjön. Årets mest sensationella comeback är Linda Perhacs.

För 43 år sedan kom hennes hittills enda album, det förkrossande lysande "Parallelograms", en samling perfekt balanserade folkpsykedeliska sånger. Det finns få musikstycken som är så tröstande som "Hey, Who Really Cares?", som en varm katt som kommer och lägger sig till rätta på dina kalla fötter.

Perhacs gjorde den enda skivan, sedan: bortglömd, återupptäckt, status som "förlorat mästerverk", återutgiven, inbjuden att göra några gästspel hos andra artister, spelningar. Det är samma historia som för Vashti Bunyan och Sibylle Baier. Nu håller Perhacs alltså på med en skiva, tillsammans med bland andra Julia Holter! Det meddelas på Linda Perhacs nystartade Twitterkonto.

Där och på sin Facebooksida visar hon upp bilder från inspelningsarbetet. Det är svårt att inte rycka till när man får se dagens Perhacs. Efter att ett av få foton man har sett av henne är skivomslaget så får man nu dagens Linda: en pinnsmal, gullig tant med läsglasögon.

Hur Linda Perhacs fantastiska röst från 1970 har åldrats, det får vi höra. Att hon ska nå upp till "Parallelograms" är väl tveksamt. Men Vashti Bunyan lyckades ju bra efter sitt trettioåriga uppehåll, så hopp om storverk finns.

Inga kommentarer: