tisdag, juni 30

Corona compilations

Vi är många som klängt oss fast vid musiken för att hantera den här underliga våren.

Jag gjorde en tröstande spellista med bekanta röster i mars och det känns som om kombinationen mer tid hemma och mindre annat socialt utbyte gjorde att fler räckte ut en hand med väl ihopsatta låtlistor. Som ett distansförhållande på 90-talet, när man skickade blandband. Eller tja, även kompisrelation när man bodde i olika städer och saknade att sitta tillsammans och lyssna på nyinköpta skivor.

I vår har man haft ett distansförhållande med hela världen. Och musiken går att ta med sig in i sommaren.

Som till exempel Radio Stuvsta av Adrian (den andra halvan av denna blogg): här är vol. 1 (missa inte Bertrand Belin!)

Saint Etienne har bidragit till förbättrad trivsel hemma genom att varje lördag på sin Spotifyprofil släppa en ny (kort) spellista. De har hittills hunnit med tretton stycken, med en väldig blandning. Brittisk tv-musik, topplistemusik från innan rockeran - och Adolphson & Falk, som måste te sig väldigt exotiska för britter. En del annat är väl sådant som man kan behöva vara född i England på 60-talet för att uppskatta, men annars är det fantastiskt hur de hittar bortglömda pärlor.

Bob Stanleys och Pete Wiggs skivletande brukar annars ofta bli till samlingsskivor på Ace Records, som nu har haft svårare att få ut skivor. De har därför börjat med genreindelade spellistor, en riktig lyx.

Pete Paphides återskapade ett blandband han fått på 90-talet av Duglas T. Stewart i BMX Bandits, som inleds med Cookies "I Never Dreamed" och Glen Campbells "Guess I'm Dumb" och det är ju helt sjukt kaxig att börja ett blandband med två av världens bästa låtar.

Nathan Hamelberg satte ihop en fin lista med doo-wop och soul för långsam cruising.

Alexis Taylor gjorde en genreöverskridande, men väldigt taylorsk lista där han även passade på att hylla nyligen avlidna artister och till exempel påminna om att Little Richard är mer än bara "Tutti Frutti", "Long Tall Sally" och sådant.

Sväng och softa sound finns på Wichita Lineman Show - som samlar musik från ett nätradioprogram 2007-2011. Paul Bryan! Marcos Valle! Jackie DeShannon! Ena halvan bakom den listan, Andrés, har även gjort en fin sommarlista.

Lisa och Leo på Arranging Things har samlat alla sina mjuka spellistor i den dygnslånga The whole enchilada.

Och den som även efter det behöver mer musik kan lyssna på Kieran Hebdens lista där han samlat all musik som finns på Spotify från sin långa karriär, som Four Tet, i band som Fridge och som producent av till exempel Neneh Cherry. 53 timmar och 48 minuter klockar den in på.

Om all den här musiken inte räcker - eller för den som enbart vill ha splitterny musik - så kommer inom kort Extra allts sammanfattning av den bästa musiken från årets andra kvartal.

Inga kommentarer: