tisdag, januari 17

Hej då, Doris!

Jag nås av den sorgliga nyheten att artisten Doris Svensson har gått bort, 75 år gammal. Hennes album "Did You Give the World Some Love Today Baby?" är mer än bara sitt titelspår och håller fortfarande. Hennes coola röst är tidlös.

För tjugo år sedan blev jag tillräckligt engagerad av en plagierad Doris-liknande låt i en reklamfilm att jag letade rätt på Doris för att intervjua henne till mitt pappersfanzine. 

Hon var inte den enda Doris Olsson i Göteborg, men jag tror hon var den första i min folkbokföringslista jag ringde till. Som tur var innan handbollsmatchen på tv hade börjat. Hon var väldigt trevlig - och så kunde jag bocka av "bli kallad 'vännen' av Doris".

Här är den, artikeln ur Tymplig januari 2003: 


Doris och smöret 

Det har hänt förut. Man ser en reklamfilm på TV och efteråt tänker man ”Var inte det där en 'Ray of Light' med Madonna? Hur kan hon sälja sin låt till en schamporeklam?” 

Men nästa gång man ser reklamen inser man att det inte är Madonnas låt, bara musik som ska låta väldigt, väldigt mycket som Madonnas låt. 

Så att när du själv nynnar med, ett ljudspår ovanpå TV:ns - då blir det Madonna. 

Fast billigare för schampobolaget. 

En kompis kallar fenomenet "sound-alikes". Och jag har kunnat smälta det. Schampobolaget kan få blåsa Madonna, hon behöver inte mer pengar. 

Men nu senast har det drabbat någon jag bryr mig om: Doris Svensson. 

I de här reklamerna för Lätt & Lagom där killar köper fettsnålt smör och deras tjejer tar det som en pik och blir arga, där spelas i bakgrunden något som låter som Doris ”Did You Give The World Some Love Today, Baby” från 1970. 

Men det är inte den. Det är en annan låt, med samma ackordföljd, smått ändrad melodi och annan text. 

Kort historisk bakgrund: Doris Svensson från Göteborg var aktiv ungefär när sextiotalet blev sjuttiotal och svensk popmusik började bli på riktigt. 

Hennes album ”Did You Give The World Some Love Today Baby” kom 1970. Hon kompades där av bland annat Berndt Egerbladh och Janne Carlsson på både covers och fina Egerbladh-kompositioner. 1996 kom skivan på CD med tio extra låtar från Doris tidigare karriär som var mindre soul och mer pop. 

Nu har alltså Lätt & Lagom snott titellåten från den skivan. Lite mysig soulpop så där, ovanpå de mysiga bilderna. 

När Tymplig får tag på Doris Svensson, numera Olsson, sitter hon hemma och väntar på att handbollsmatchen mellan Sverige och Ungern ska börja. 

Hon kände igen introt till låten direkt första gången hon såg Lätt & lagom-reklamen på TV, men blev förvånad när sången kom in. 

– Jag trodde ju att det var min röst som skulle komma, så jag blev lite paff. 

– Det finns ju miljoner låtar, men så tar de den och gör en ny text. Det är lite märkligt, men de kanske är lite för lata. Tydligen får man göra så här, men inte vet jag. 

Varför tror du de snodde just den här låten till en smörreklam ? 

– Men hur skulle jag kunna veta det, vännen? Jag tycker bara att det är ett bevis på att det är en bra låt. Det kanske var någon som gillade låten, men ville ha en annan text. Jag har inte lyssnat på texten, de kanske sjunger om smöret. 

För Doris musik har faktiskt använts i reklam tidigare, bland annat för IKEA. Fast då har det verkligen varit med Doris, inget substitut. Dessutom fick hon namnge programmet ”Doris” på P3, där en av hennes låtar var signaturmelodi. 

Erik Ström, produktchef för Lätt & Lagom på Arla foods (ni vet, de har en Arla cow som symbol), hänvisar mig till reklambyrån ANR.BBDO. Där är Joakim Brinkenberg ansvarig för Lätt & Lagom-filmerna. 

– Det är specialskriven musik, skriven av någon på stan i Stockholm. 

 Joakim Brinkenberg menar inte en gatumusikant. Han menar inte heller att låten är snodd från Doris, som han känner till och har hört. ­

– Man söker en speciell stämning i reklamen, till den här prövade vi med allt från David Bowie till hissmusik. 

Kan det vara så att man väljer en låt med en passande känsla och sedan ber någon skriva något som låter ungefär som likadant? 

– Ska man vara krass så är det ju så. Det är ju ens eget samvete som får sätta gränsen och sedan finns det ju juridiska prejudikat. Men egentligen borde du prata med produktionsbolaget om det här… 

Jag försöker få fatt i produktionsbolaget, men de är väldigt upptagna. 

Enligt skivkonvolutet är ”Did You Give The World Some Love Today, Baby” skriven av Norman L. Martin. Vem det är vet inte ens Doris Olsson. Vid inspelningen fick hon bara noterna och texten i handen av skivbolaget som tyckte att den skulle passa henne. 

Doris har inte hört någon annan inspelning av låten. Den enda inspelning jag funnit några tecken på är en med Pat Boone. 

Vem Norman L. Martin egentligen är spelar kanske mindre roll. Men lever han så borde han kanske traska upp till Arla foods och räcka över en Arla lawsuit.

Inga kommentarer: