fredag, juli 9

Red House Painters på Hultsfred 1997

Bara en till grej om Hultsfredfestivalen. Bara en grej till, för att ha en anledning att nämna Red House Painters än en gång.

Deras konsert på Pampas-scenen 1997 kommer nog alltid vara mitt främsta Hultsfredminne. Efter det har jag sett Mark Kozelek många, många gånger. Nästan alldeles för många gånger, det har hänt att han har gjort mig besviken.

Men då, 1997, då var det helt otroligt att Red House Painters skulle spela i Sverige, att vi skulle ha en chans att se dem. Så vi stod där längst fram, ett gäng som alla introducerats till Mark Kozeleks värld av samma exemplar av "Rollercoaster"-skivan på Borlänge stadsbibliotek. Jag vet att Erik Augustin Palm åkte ända från Falun för att låna den där skivan.

P3 spelade in konserten och kassetten med den "P3 Live"-sändningen har jag lyssnat mer på än någon annan liveinspelning. På så sätt förknippar jag alltid Tomas Forsell, som var programledare, med Red House Painters. Alltså Tomas Forsell, som annars spelar barnmusik i Häjkån Bäjkån band. Han kom in i musiken med sin mjuka röst och kallade dem "The Red House Painters". Men så är han också Gry Forsells pappa. Men nu har jag kommit ifrån ämnet.

Det "P3 Live"-programmet har blivit en välspridd bootleg, inte minst för att inte gavs ut på nästan fyra år, på "Old Ramon" som försenades av skivbolagssammanslagningar.

"Bered er på låååånga låtar" sa Tomas Forsell. "River" klockade in på nästan fjorton minuter. Bland de bäst använda tiden i Hultsfred. Då menar jag inte i festivalens historia, utan hela kommunens.

Red House Painters - "River" live Hultsfred 14 juni 1997


Foto 1997: Ante Östlund

12 kommentarer:

Conan sa...

Jag var där! Och jag minns det som väldigt bra. Kozelek sa inte mycket mellan låtarna utan stämde buttert gitarren med ryggen mot publiken. Har för mig att det bara blev fem-sex låtar? Har du låtlistan? Visst körde han "Michael"?

Rickard sa...

Appappapp: Mamma Mus skapare hette faktiskt Tomas (och Jujja) Wieslander och inget annat. Säger det något om min livssituation att jag har mer koll på Mamma Mu än Red House Painters? Fint inlägg förresten. Som vanligt.

Jonas sa...

Bra, Rickard! Det var ju klantigt av mig, när jag till och med länkade till Wikipediaartikeln. Men nu är det korrigerat, nu har jag skrivit som det är, att han är med i Häjkån Bäjkån Band. Men Grys pappa är han. Och brorsa till Johannes Brost!

(PS: tack!)

Jonas sa...

För övrigt, Rickard, så påminde du mig om en iPhone-applikation jag tycker någon borde skapa: "Appappapp"-appen, för alla oss besserwissrar.

Conan sa...

Men låtlistan då?!

Jonas sa...

Conan: nej jag minns inte hela låtlistan. Kanske har den där "P3 Live"-inspelningen tagit över minnet för mycket. Där var inte "Michael" med.

Tatti sa...

Jag var också där! Det var riktigt bra.

Rickard sa...

Ja! Jag betalar gärna dyra pengar för att ha en "Appappapp"-app. Vad den nu ska vara till. Den kanske bara ska säga "Appappapp!" med myndig stämma.

Anonym sa...

Jag var också där, bara några timmar efter att ha blivit hjärtkrossad för första gången... Hade aldrig hört RHP förut men blev såklart ett stort fan för resten av tonåren. Lyssnade på den där P3live inspelningen i freestylen hela den där hösten. Vore roligt att höra hela inspelningen igen. Mitt C-90 har förkommit tyvärr...

Anonym sa...

p.s Jag minns det som det spelade Silly Love Song mot slutet.

Unknown sa...

Hittade denna sida när jag sökte efter en fullständig P3-live inspelning av denna konsert (som jag var på som 18-åring). Kul att se kommentarerna här.
Upptäckte sen att jag tydligen hade gjort MP3-filer för många år sen, och sparat (märkligt att det finns kvar).

Låtlistan var följande, det enda jag minns är att Cruiser var först, och som jag minns det All Mixed Up sist, men övrig låtordning vet jag inte tyvärr

- Cruiser (Peter från Cardigans var med på gitarr vill jag minnas, kanske på fler låtar?)
- Void
- Michigan
- River
- Uncle Joe
- All mixed up

Minns att Kozelek var lite småbutter, men vem brydde sig när jag fick se mina hjältar live för första gången.

Minns också Tomas Forsells prat i programmet väldigt väl, kul span av bloggaren :) "Bered er på låååånga låtar", samt hans lite gulliga uttal av bandmedlemmarnas namn.

Om någon vill få tag i MP3-or av hyfsad kvalitet så maila mig. Betydligt lättare att dela idag, 2023, jämfört med 1997. Då bytte jag bootleg-kassetter med folk i USA mestadels. Min dåvarande vän Marcus hade den största samligen RHP-bootlegs i Sverige just då.

Mvh Anders

Anders Hansen sa...

Mitt namn försvann, men är du intresserade maila anders.piren.hansen@gmail.com