fredag, juli 15

Årets Fleet Foxes?

Efter en vår med nya skivor från Fleet Foxes, My Morning Jacket och Bon Iver kan det verka lite onödigt att leta efter ny skäggmusik, men det är precis det jag gör.

På det sätt som till exempel Local Natives skulle vara 2009 års Fleet Foxes, vilka är årets?

Brooklynbandet Caveman får sådan jämförelser av diverse bloggare (t.ex. här och här och här), men måste spotta upp sig lite om de ska leva upp till Fleet Foxes. "Old Friend" är väl trevlig, men utslätad.

Ett hetare tips är ändå Oklahomabandet Other Lives, som i maj släppte sitt andra labum (eller tredje, beror på hur man räknar) "Tamer Animals". Lyssna här på den mycket fina "For 12", med en suggestiv Morricone-känsla. Det jag har hört av Other Lives är mörkare än Fleet Foxes, mer emo, på så sätt närmare Midlake. Ändå skrivs t.ex. att skivans titelspår "har full potential att göra Other Lives till 2011 års Fleet Foxes". Jag kan faktiskt inte länka till alla texter om Other Lives som namedroppar Fleet Foxes, det finns för många.

Undrar vad Robin Pecknold och hans bandkamrater tycker om att ha blivit den givna referenspunkter i beskrivningen av alla akustiska band? "Stämsång som hos Fleet Foxes" har officiellt blivit det nya "stämsång som hos Beach Boys". Å andra sidan skrev jag själv precis att en western-aktig låt påminde om Morricone. Åh musikjournalistiken, så full av klyschor.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Pitcher inn J.Tillman som mitt forslag her:

Skjegg, akustisk, vokalharmonier, FF-referanser...

Check x 4.

http://www.blogotheque.net/2011/06/10/j-tillman/

Anonym sa...

Pluss at han er trommisen til FF, så veien er jo kort...

Jonas sa...

Men Kenneth, om "årets Fleet Foxes" kan vara någon som är MED I FLEET FOXES, då kan jag lika gärna tipsa om Robin Pecknolds solomaterial. En av låtarna är med här: http://www.letsmix.com/mix/83487/utan_infravarme

Anonym sa...

Joda, sant nok...

Mumford & Sons, kanskje?

Fin mix forøvrig!:-)

Anonym sa...

Fruit bats.