tisdag, januari 24

Nu börjar vi tippa

Ja ja, igår var det Guldbaggen och Questlove fick pris. Men i dag presenteras Oscarsnomineringarna. Det är mycket större och startskottet för den enda gång på året som jag deltar i någon form av vadslagning.

Att tippa Oscarsvinnare är en svår konst, eller nej, det är inte så svårt egentligen. Att innan galan hinna se filmerna som fått flesta nomineringar är mest en kul hobby, inte ett underlag för tippningen. Priserna har ju ofta svag koppling till faktisk kvalité, även om årets Oscarsfavorit ”The Artist” ju faktiskt verkar vara något annat än bara en ”The King’s Speech” eller ”Dansar med vargar”.

Latast Oscarstippar man genom att strunta i att se filmerna och bara skriva av vilka som vann priser på Screen Actors Guild och framför allt Golden Globes. Att döma av det kommer kategorin ”Bästa originalsång” i år bli mer spännande än vanligt. Det kommer nämligen inte som brukligt bli Randy Newman som tävlar mot sig själv om Oscarstatyetten.

Gruppen nominerade har i stället potential att bli en riktig supergrupp. Det motsvarande Golden Globe-priset kunde ha gått till Madonna, Elton John och Bernie Taupin, Mary J. Blige, Glenn Close (!) eller Chris Cornell.

Till slut vann Madonna, tillsammans med låtskrivarproffsen Julie Frost och Jimmy Harry. Men tyvärr är låten ”Masterpiece” inget mästerverk. Som sagt, ofta svag koppling till faktisk kvalité.

Inga kommentarer: