fredag, maj 18

Rivington/Ludlow

Example

Det var underligt att lyssna på något så funky och livsbejakande som "Sure Shot" och känna för att gråta. Jag insåg att han var nog viktig för mig, MCA. Jag tänkte tillbaka till när jag såg Beastie Boys i Melbourne 1994 (Helmet var förband, jag fick en crowdsurfares stålhätta i huvudet), men faktiskt ännu mer på Massive Attacks spelning på Hultsfred 1995, som övergick i ett DJ-set. Och den första låt Daddy G satte på var just "Sure Shot".

Nu har jag kommit över det stadiet och börjat lyssna tillbaka på Beastie Boys karriär. Det finns alltid nya saker att upptäcka i "Paul's Boutique".

Det är också passande att lyssna på just den skivan. I övermorgon åker jag till New York och ska bo på Lower East Side. Det finns nu inga ursäkter för att inte vallfärda till hörnet Rivington Street och Ludlow Street. Där fotograferades omslaget till "Paul's Boutique" och det måste väl rimligen vara en av popkulturens topp 957 (eller 342 eller 217) viktigaste pilgrimsplatser. Jag har ju redan varit vid Salford Lads Club, Graceland (två gånger!) och The Brill Building.

Om man vill besöka fler platser från kända omslagsbilder kan man dra nytta av detektivarbetet som utförs av Bob Egan på Popspots. Titta bara hur han slitit för att lista ut var gatuförsäljaren på "Pretzel Logic" stod eller EXAKT var Neil Young gick förbi en gammal tant framför en tegelvägg på "After the Gold Rush". På köpet scoopade han att Graham Nash gick två steg bakom på ursprungsbilden.

Så hårt behöver ingen jobba för att hitta till "Paul's Boutique"-hörnet. Däremot har man aldrig någonsin kunnat se skylten för Pauls butik. Den satte Beastie Boys dit själva vid fototillfället. De visste alltid vad de ville.

Inga kommentarer: