söndag, juni 10

NYC: Ännu en guide

Första gången jag besökte New York var jag femton år. Förutom alla turistmåsten vi sprang mellan drog jag med mamma till tre specifika platser. De sa nog ganska mycket om vem jag var då. Och vem jag är nu också. De tre platserna var:

1. The Dakota där John Lennon bodde och mördades
2. Dammen i sydöstra hörnet av Central Park med änderna som Holden Caulfield tänkte på i "Räddaren i nöden"
3. Antikvariatet där Elliot köpte e.e. cummings till Lee i "Hannah och hennes systrar"

Om du har samma referenser, om det här också är ditt New York, då borde du också ta med dig "New York-boken" av Martin Gelin och Eva Wisten när du åker dit nästa gång. Alla tre platserna nämns, till och med antikvariatet, som inte ens finns kvar längre. Det är numera bara en adress, men ändå viktig. Självklart.

I "New York-boken" är det självklart att läsarna vill ha en lista på Woody-relaterade gatuhörn och det är självklart att läsarna bryr sig om Graydon Carter. Kanske är vi en stor målgrupp, men ändå tillräckligt liten för att jag ska känna mig tacksam att någon har gett ut en guidebok just för oss.

Eller så lurar jag mig själv. Kanske går vi alla runt i samma stad. Många New York-tips har jag fått från flera håll, så kanske råder det konsensus kring det här också. Jag tänkte också bidra till rundgången genom att ge er några tips, i all ödmjukhet. De är inte särskilt originella. De finns i många guideböcker. De flesta finns säkert i "New York-boken".

Och var inte rädda, inte alla tips har med Woody Allen eller Holden Caulfield att göra.

Inga kommentarer: