torsdag, juni 14

NYC: Böcker

Alla bokälskare på besök i New York går till Strand (Union Square). Det är liksom bokaffärernas bokaffär med både nytt och gammalt. Dessutom så stor och välsorterad (och billig) att det är omöjligt att gå därifrån tomhänt, jämfört med till exempel Shakespeare & co. i Paris, som är trevligt men inte alltid har exakt det man vill köpa.

I övrigt är de mindre bokaffärerna de bästa.

McNally Jackson (Nolita) visar att det går att ro i land kombon bokförsäljning/fik med hedern i behåll.

Three Lives & Company (West Village), litet men helt fullproppat av nya böcker. Gå hit sent på dagen så du slipper kånka runt så länge på allt du går därifrån med.

Mast Books (East Village) vägde upp sin storlek med ett noga utvalt sortiment begagnat.

I Brooklyn besökte vi bland annat antikvariatet Book Thug Nation, som inte hymlade med att vissa böcker helt enkelt finns i fler exemplar än andra. I stället för att gömma dem på lagret eller sprida ut dem på flera platser samlade de massexemplaren i en hylla, med travar av pocketupplagor av Jonathan Safran Foer, Paul Auster, Philip Roth med flera. Och så klart Little, Brown & Co:s vita och randiga upplaga av "Catcher in the Rye".

På bilden ser ni för övrigt mitt Salinger-facit för den här resan: nio stycken. Jag älskar den solblekta ryggen på en "Catcher in the Rye" som har gjort Michael Mitchells starka orange till en knappt märkbar aprikos.

Inga kommentarer: