tisdag, maj 28

Vad jag läst de tio senaste åren



Ursäkta ett inlägg om mitt privatliv. Men det går inte bortom min bokhylla.

Jag tänkte nämligen ge er en uppdaterad överblick över vilka böcker jag har läst de tio senaste åren.

Det här är en uppdatering av den sammanställning jag för fem år sedan gjorde över min läsning åren 2009-2019. Här överlappar alltså tioårsperioderna, men man kan ändå se vissa förändringar.

Under de här senaste tio åren har jag totalt läst 409 böcker, vilket ju är något fler än de 387 böckerna 2009-2019. "Bok" är så klart en trubbig måttenhet. Jag har inte noterat sidantal och tänker heller inte göra det, någon måtta på sifferexercisen får det vara. 

Mest läser jag romaner, som synes nedan. Genren mitt emellan fakta och fiktion är kanske på uppåtgående, med en del lite oklara autofiktionverk som jag inte lyckats (eller orkat) kategorisera. Poesiläsandet är så litet att det knappt syns i tårtdiagrammet.

De flesta böckerna är skriva av kvinnor, vilket är ett skifte sedan 2009-2019. Jag skulle inte säga att det beror på någon medveten justering, utan det har nog att göra med att jag läser många böcker från bokhandelns "nyinkommet"-hylla och där känns kvinnliga författare vanligare.


Den amerikanska dominansen fortsätter, men är svagare än tidigare. Jag läser mycket mer franskt och brittiskt numera. Världen utanför Europa är till stor del i lässkugga, även om jag ju till exempel läst "Kärlek i kolerans tid" (Colombia), "The Houseguest" (Mexiko), "Vegetarianen" (Sydkorea) och "The Seven Moons of Maali Almeida" (Sri Lanka).



I språk är det faktiskt exakt 50/50 mellan svenska och engelska, så ni får inte ens ett tårtdiagram där.

Jag läser fortfarande allra mest nytt. Om man inte går på decennier som i diagrammet nedan utan ser till böcker utgivna de senaste tio åren (alltså 2015 till nu) så utgör det 43 procent. Kanske borde tid jag lägger på halvkassa debutanter hellre ägnas åt världslitteraturens GIGANTER, men jag tror på något sätt att ännu en Tinderroman kan ge mer än av andra halvan av "Don Quijote".




De 409 böckerna är skrivna av 276 olika författare. Av 409 böcker var bara 22 stycken omläsningar och inte en enda bok läste jag två gånger under dessa tio år. Borde jag starta en sådan tradition, att läsa "Sommarboken" varje sommar?

Nej det vet jag inte om jag har ro till. Just nu håller jag på med "Headshot" av Rita Bullwinkel, en amerikansk roman från 2024. Väldigt typiskt mig.

Inga kommentarer: