söndag, maj 19

Vad jag läst de senaste tio årenUrsäkta ett väldigt privatlivigt, "blogg-är-som-en-dagbok-på-Internet-aktigt" inlägg. Men jag tänkte bara få ur mig en överblick över vilka böcker jag har läst de tio senaste åren.

Att skriva ner vilka böcker jag läst har jag hållit på med längre än tio år, men från våren 2009 började jag göra det lite mer noggrant. Därför kan jag också sammanställa det och gräva ner mig. Kanske inte av allmänt intresse, men möjligen kan ni jämföra med ert eget läsande?

Under de här tio åren har jag totalt läst 387 böcker. Det innebär ungefär tre böcker i månaden. Men "bok" är ju inget särskilt jämförbart mått. "Infinite Jest" höll jag på med av och till i ett halvår, medan "Alla borde vara feminister" tog trekvart.

Mest läser jag romaner, som synes nedan. Kanske borde jag läsa mer böcker i kategorin "Fiktion?", den där man faktiskt inte riktigt vet hur mycket en till synes självbiografisk bok hittar på. Och poesi/lyrik läser jag ju knappt alls.

De flesta böckerna är skriva av män, men under senare år läser jag fler kvinnor än män. (Den som kan gissa vilka tre böcker jag läst som skrevs av en man och en kvinna tillsammans får ett pris, men inget särskilt stort, för så svårt borde det inte vara.)
Även om jag läser från hela klotet är det allra mesta ändå amerikanskt. Jag verkar tyvärr inte kunna korrigera det, att projektlägga läsandet av litteratur från "resten av världen". Det håller i sig ett tag, men pyser sedan ut. (Jag läser också mer på engelska än på svenska, hur påverkar det min feeling för svenska språket in the long run, d'ya think?) Att införa ett USA-fritt år skulle kunna snygga upp statistiken lite, men hur blir det då med allt nytt som kommer?
Jag läser allra mest nytt. Färre lästa böcker från innan millennieskiftet än från det nuvarande decenniet... Inte heller projekt i stil med "nu ska jag läsa klassiker!" har gett så mycket avtryck, men de har gett mersmak. Man kommer på sig själv med att som en idiot bli förvånad över att böcker som lästs och älskats av miljontals människor faktiskt är bra. På riktigt.

Och hela 1910-talets litteratur, ur det läste jag bara "Döden i Venedig". Vad har jag missat?
De 387 böckerna är skrivna av 249 olika författare. Toppförfattare är inte oväntat Philip Roth (33 lästa böcker, det vill säga ett par omläsningar) och Joan Didion (18 lästa böcker), men sedan kommer tyvärr Bo Balderson (10). Precis utanför pallen finns Tove Jansson och Yoshihiro Tatsumi (båda 6).

Sedan kan man ju fråga sig vilken som varit den bästa boken jag läst de senaste tio åren. Det går inte att säga. Ska jag väga "Pale Fire" mot "De små hästarna i Tarquinia" mot "Infinite Jest" mot "Sommarboken"? Nej, jag vägrar.

Så, det var min läsning. Nu vill jag se era tårtdiagram.

Inga kommentarer: