måndag, februari 26

Oscarsresultat och filmmusik

Fem rätt av elva hade jag i min Oscarstippning. Det är inte bra. Nästa år ska jag ta det här tippandet på större allvar.

Jag hade fel på bästa film, bästa utländska film, manlig biroll, båda manusprisen och bästa sång. Jag tröstar mig med att Alan Arkin är värd pris mer än Eddie Murphy.

Det är däremot ingen tröst att jag hade rätt på Scorsese, Mirren, Whitaker, Hudson och ”Happy Feet”, eftersom av dem var det bara pingvinerna som över huvud taget var oväntad.

Förresten är det rätt tragiskt att den enda gång man hör talas om Randy Newman är på Oscarsgalan. Han dyker alltid upp där, klinkande någon låt han skrivit till en tecknad film. På sjutton nomineringar har han fått vinna en gång, för sin låt till ”Monsters, Inc.”. Någon som minns den? Någon som ens minns att det var med en låt i ”Monsters, Inc.”? Nä. Någon som hört årets vinnare, ”I Need To Wake Up” med Melissa Etheridge från ”An Incovenient Truth”? Nä.

Låtar från filmer blir tydligen inte hits längre, eller om det är att ingen specialskriver bra låtar till filmer. Senast vinnaren som någon minns är väl ”Lose Yourself” från ”8 Mile”. Och innan dess ”My Heart Will Go On” så klart. En jobbig låt, men en självklar vinnare.

Det har inte alltid varit så här illa med filmsångerna. Man behöver inte gå tillbaka till någon Hollywoodnostalgisk ”storhetstid” med ”Moon River”, ”Over the Rainbow”, ”White Christmas”, ”Que Sera, Sera”, ”The Shadow of Your Smile” och ”Theme From Shaft”. Det räcker att titta på de låtar som vann Oscar för bästa sång under 80-talet. Det är en riktig hitkavalkad. Samtliga ingår i den allmänna karaokerepertoaren: ”Fame”, ”Arthur’s Theme”, ”Up Where We Belong”, ”Flashdance… What A Feeling”, ”I Just Called To Say I Love You”, ”Say You, Say Me”, ”Take My Breath Away”, ”(I’ve Had) The Time Of My Life”, ”Let The River Run” och ”Under The Sea”. I de flesta fall ser man dessutom filmscener framför sig. Det här var inte låtar som kördes medan eftertexterna rullade.

Men vinnare 1989 var alltså från ”Lilla sjöjungfrun” och där började väl förfallet. Sedan dess har sju av sjutton vinnare av bästa sång kommit från tecknade filmer. Trist. Men i och för sig kul att då och då påminnas om att Randy Newman fortfarande lever.

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=vbjFfujojh4

Anonym sa...

It's hard out there for a pimp!

Jonas sa...

Jovisst, Three 6 Mafia kom inte från tecknad film, men var det en hit? Kommer den kommas ihåg?