lördag, februari 24

Oscarsvinnarna - hela listan

ExampleExample

Oscarsgalan måste ha haft mockasiner på sig, för jag märkte inte hur den smög sig på. Men nu är den här igen.

Förra året satt jag uppe och realtidsbloggade från galan. Det kommer jag inte orka i år. Jag måste upp tidigt på måndagsmorgonen och bli bjuden på ostfralla av en kristdemokrat.

Men tippa vinnarna, det ska jag göra. Förra året hade jag sex rätt av elva, året innan fick Extra allt med kollektiva krafter till åtta rätt av tio.

Film: “Babel”
Varför har jag inte träffat på en enda person som talat bra om den här filmen? Har alla som sett den haft så höga förväntningar att de inte väntat sig annat än mästerverk?

Regissör: Martin Scorsese ”The Departed”
Som Jon Stewart sa efter att ha delat ut priset för bästa låt på förra årets gala: ”For those keeping score: Three 6 Mafia: 1. Martin Scorsese: 0”. Nu rättar juryn till felet. Och ja, jag sa exakt samma sak för två år sen. Skillnaden är att den gången hade jag fel.

Manlig huvudroll: Forest Whitaker ”The Last King of Scotland”
En tråkig lågoddsare.

Kvinnlig huvudroll: Helen Mirren ”The Queen”
En tråkig lågoddsare till.

Manlig biroll: Eddie Murphy ”Dreamgirls”
Nästan lika låga odds på den här också.

Kvinnlig biroll: Jennifer Hudson ”Dreamgirls”
Ja, jag vet, jag är tråkig. Men jag tippar på lågoddsare, då får man rätt. Samma fyra skådisar har vunnit både Golden Globe och SAG-priset, att någon annan vinner Oscarstatyetterna får då räknas som en smärre chock.

Icke-engelskspråkig film: ”Pans labyrint” Mexiko
Det blir nog ingen Oscar till Bier.

Animerad långfilm: ”Happy Feet”
Här kan det bli ”Cars”, men jag har fått så många trailers för den där bilfilmen nedtryckta i halsen att jag HATAR den. Jag tror på pingvinerna.

Originalmanus: ”The Queen”
Eller blir det ”Babel”?

Manus efter förlaga: ”Little Children”
Fast det vore ju hysteriskt roligt om ”Borat” vann, det skulle spränga gränserna mellan skrivna filmmanus och framimproviserade filmmanus. Plus att Sasha Baron Cohen förhoppningsvis har skickat Borat för att hämta priset åt honom.

Originalsång: ”Listen” från ”Dreamgirls”
Som vanligt har man inte hört en enda av låtarna, men eftersom ”Dreamgirls” har tre av sex nominerade så borde något därifrån vinna.

I år är ju dessutom priset för bästa långfilmsdokumentär extra intressant eftersom Al Gores ”An Incovenient Truth” är nominerad. Hur blir bemötandet om den vinner? Ställer sig samtliga Hollywood-demokrater upp och applåderar så länge att tv-producentens schema spricker?

Inga kommentarer: