fredag, februari 25

Vem får en Oscar?Den enda gala det är värt att sitta uppe hela natten för, the Academy Awards. På söndag träffas Hollywood för sjuttiosjunde gången och dunkar sig själv i ryggen. Vi andra får titta på kläderna, kolla om Chris Rock klarar rollen som presentatör och se om vi kan gissa vilka som får priserna.

Extra allt har med förenade krafter gissat vilka amerikanska (och svenska) smörfilmer som drar hem flest guldgubbar.

Bästa film: “Million Dollar Baby”
Hade någon för typ femton år sedan sagt att en Clintanfilm om boxning skulle vara så här het inför en Oscarsgala hade vi garvat.

Bästa regi: Martin Scorsese ”The Aviator”
Att den här store lille mannen inte har fått någon Oscar under alla år är obegripligt. Juryn rättar till det felet.

Bästa kvinnliga huvdroll: Hilary Swank ”Million Dollar Baby”
Förra gången hade hon klätt ut sig till kille, den här gången boxas hon. Men kanske väljer juryn Annette Bening, som någon slags "lång och trogen tjänst"-kompromisskandidat.

Bästa manliga huvudroll: Jamie Foxx ”Ray”
Att gestalta en person med någon form av handikapp ger alltid pluspoäng. Dessutom vill juryn visa att de gillar Ray Charles.

Bästa kvinnliga biroll: Cate Blanchett ”The Aviator”
Den alltid lika välspelande Cate Blanchett knycker priset för sitt habila porträtt av Hollywoodlegenden Katharine Hepburn. Men Virginia Madsens sensuella, vinälskande servitris kan överraska.

Bästa manliga biroll: Morgan Freeman ”Million Dollar Baby”
Morgan är nominerad för fjärde gången. Hittills har han inte vunnit. Men rollen som Eddie "Scrap-Iron" Dupris i en av förra årets mest hyllade filmer gör att chansen nu är stor att han går hem med statyetten.

Bästa utländska film: ”Såsom i himmelen”
Exotiska miljöer, lagom konstiga människor, musikgeni i kris – Kay Pollacks trista new age-iga tema kan säkert döljas under en översättares fasta hand. Så får Sverige ännu en regissör, som likt Hobert kan kassera in stöd till film efter film oavsett hur usla de är för alla som ser fler än två filmer per år.

Bästa originalmanus: Charlie Kaufman “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”
Här gissar vi med hjärtat. Charlie är värd det. I övrigt kan ”Eternal…” tyvärr komma att bli lottlös.

Bästa manus efter annan förlaga: Alexander Payne och Jim Taylor ”Sideways”
Det ska vara en vinkomedi i år. Och hemska tanke om Ethan Hawke, nominerad för ”Bara en dag”, får en manus-Oscar! Hans ego kommer spricka, även om han självklart kommer låtsas vara slackercool när han tar emot priset.

Bästa sång: "Al Otro Lado Del Río" av Jorge Drexler från ”The Motorcycle Diaries”
Det ska vara latino i år.

Kolla själv de nominerade, tidigare års bästa klänningar etc på den officiella hemsidan.

Den som vill kan försöka använda Extra allts gissningar för att vinna New York Times tävling. Priserna är resor till platser där årets filmer utspelas, som Kaliforniens vindistrikt från ”Sideways”. Om ni vinner får ni köpa hem några flaskor pinot noir till oss.


PS: Jag (Jonas) vann i för femton år sedan en T-shirt i Oscarstippningstävlingen i FilmNet Magazine. Det var en fin tröja, med Rudolph Valentino-tryck. Jag var mycket stolt och hade den på mig på skolfotot i sjuan.

Inga kommentarer: