onsdag, februari 2

Sundance kliver på indietår

Sundancefestivalen i Park City, Utah, premiärvisas många independentfilmer. Årets festival avslutades i helgen och tycks ha trampat på väldigt många indiemänniskors tår.

Varje år visas små kortfilmer innan de deltagande filmerna. I år hade de gjorts av animatörerna JibJab, mest kända för små satirfilmer om amerikanska presidentvalet och ett par rätt fula reklamfilmer för Sony som brukar rulla på MTV. Det var de här tre filmerna som fick indiecineasterna att sätta popcornen i halsen.

Över duken visades först ordet "Independent", men sedan försvann några av bokstäverna och det stod bara "Inept" (oduglig). Filmerna handlade om människor som förut jobbade som hundfångare, rivningsarbetare och vägstrecksmålande åt "the man". Nu vill de uttrycka sin konstnärliga sida och gör i stället samma sak på egen hand, helt "independent". Det är bara det att oberoende rivningsarbete inte går så bra, så det dör folk. Det dör folk i alla filmerna, för de oberoende arbetarna är så odugliga.

Tydligen blev en del i publiken jättearga av det här. Det buades i salongerna och det har skrivits sura artiklar, som den här och den här som heter "I hate JibJab". Andra blev mest förvirrade.

Utan att ha sett filmerna är det svårt att egentligen uttala sig. Kanske är filmerna riktigt uselt gjorda. Men luktar det inte lite indietalibanism hos kritikerna?

Varför är det så svårt för en del att acceptera det som egentligen är självklart: det blir inte automatiskt bra bara för att det är indie.

Spela in din skiva på världens äldsta portastudio och ge ut den i begränsad upplaga om sju kassetter, det blir inte automatiskt bra musik för det. Kraven på de oberoende är lika högt ställda som för alla andra. Vissa saker kan heller inte vara independent. Peter Jackson må ha börjat med att göra nollbudgetkortfilmer på bakgården, men han hade inte kunnat göra Sagan om Ringen-filmerna utan hjälp av "the man".

Inga kommentarer: