fredag, februari 4

Förbjud musikalsamplingar!

Jag är hemma och är sjuk. Är man sjuk ser man på TV och mellan Anja Pärssons åk har jag kollat på ZTV och MTV. Veckans hitvarning i ZTV är Gwen Stefani med "Rich Girl", med refrängen samplad ur "Speleman på taket".

Kanske är det en feberhallucination, men jag tycker mig minnas jag var med på en världskongress i Zürich 1999 med all musikelit och skrev under ett fördrag, i folkmun kallat Zürichfördraget. Där stipluerades att det skulle vara förbjudet att i modern populärmusik sampla musikallåtar. Kongressen inleddes med att vi spelade upp "Hard Knock Life" med Jay-Z och alla nickade instämmande. Så här fick det inte fortsätta. Alla skrev under, till och med Wyclef Jean.

Kongressen tyckte att Jay-Z:s brott var så grovt att för honom skulle fördraget gälla retroaktivt. Han undkom straff genom att lova att avsluta sin karriär inom ett par år. Det verkade hålla, han gav ut sin "sista skiva" och hade avskedskonsert och så där. Men nu har han börjat tulla på reglerna och spelar in musik tillsammans med Linkin Park. Typisk amerikansk unilateralism, precis som med Kyotoavtalet. Fast hittills har inga åtgärder tagits mot Jay-Z, eftersom det anses som ett tillräckligt straff att umgås med Linkin Park.

Och nu tar Gwen Stefani ett steg längre och bryter rakt av mot själva kärnan i Zürichfördraget - musikalsampling. En dålig musikalsampling också, med en fånig piratvideo. Stackars Eve har hon dragit in i förbrytelsen också. Blir det rättegång av det hela kommer Eve säga att "hon bara lydde order", men vi kommer inte att lyssna. Vi kommer att döma dem till att - eftersom de redan börjat - alltid tvingas bära piratkläder.

Efter att jag har gått och sett "The Aviator" kommer jag att bojkotta allt som har något som helst med Gwen att göra.

5 kommentarer:

Adrian sa...

Du har fel Jonas... Hard Knock Life - samplingen är riktigt grym !!!

Rickard sa...

...och "Rich Girl"-refrängen är inte SAMPLAD utan STULEN/LÅNAD!

Jonas sa...

Adrian har som vanligt en lysande argumentation (face it, Jay-Z ville tjäna pengar och insåg att gullig barnmusikalrefräng var en lätt utväg) och samplermusikern märker ord... Just another day in paradise, som Phil sa.

Rickard sa...

Märka ord? Nix pix, det är bara viktigt att hålla isär termerna. Ingen skulle väl till exempel påstå att Håkan Hellström samplar Morrissey, Dexy's och Bob Dylan? Eller att han samplade Lloyd Webber i indragna singeln "När jag ser framåt" eller vad den nu hette. Samplingar är en sak, covers en annan. För övrigt håller jag med Adrian om att "Hard Knock Life" rockar.

Anonym sa...

Samplingar fick oss unga och gammla hitta musik som aldrig skulle ha fått fotfäste i Sverige.

Covers har gjort samma sak genom i princip hela musik historien.

Det är bara att inse eller låtsas att dom flesta singer song writers är äkta.

Much Love. K