söndag, januari 18

Hur har veckan varit?

Det här var veckan när de flesta var sura på att Ruben Östlund och ”De ofrivilliga” inte fick en enda Guldbagge. Även de som inte sett ”De ofrivilliga”, som Schmarro. Även de som varken sett ”Maria Larssons eviga ögonblick” eller ”Låt den rätte komma in”, som jag.

Det här var veckan när folk var sura över att Glasvegasbiljetterna tog slut på någon minut. Jag var däremot inte sur, eftersom jag inte ens försökte få biljetter, som ni kunnat gissa utifrån det här. Ingen av de surande verkade ha någon lösning på hur man borde ha skött försäljningen i stället. Jag föreslår att man ordnar någon form av frågesport och låter vinnarna få första tjing på attraktiva konsertbiljetter.

Det här var veckan när Svenska institutet letar efter en assistent åt Scott ”the Sartorialist” Schuman. Jag har tidigare kommenterat att den här sortens royal treatment, det är vad jag vill ha när jag besöker en stad.

Det här var veckan när det diskuterades att Liza Marklund ljuger. Snart kommer väl någon och påstår att Annika Bengtzon inte finns heller.

Det här var veckan när en diskussion om huruvida Tintin är homosexuell hade sina efterdyningar. Någon mer tröttsam diskussion än den kan jag inte tänka mig. Och för att inget ska vara oklart så menar jag däremot att hela ”Mumintrollet och Snorkfröken är inte ihop”-diskussionen tvärtom inte är tröttsam, efter den tar fasta på hur maskotfieringen av litterära figurer tvingar in dem i de allra enklaste mallarna. Den Muminmugg jag använder mest är för övrigt en av Arabias tidiga, grön, med Mumintrollet och Snusmumriken.

Det här var veckan när man insåg att musikåret 2009 har börjat, med Animal Collective, Antony & the Johnsons och Morrissey. Och diskussionen om Morrisseys sexualitet (hetero-, homo-, a-) är alltid intressant.

Och just ja, det här var också veckan när alldeles för många människor dog på Gazaremsan och i Israel.

Men jag vet bättre än att hålla på och sätta allt det där övriga i perspektiv. Har man väl börjat jämföra på det sättet så är det en överreaktion vad man än gör mot slutsålda Glasvegasbiljetter eller maskotfieringen av Mumintrollen, även om det bara är en bloggtext eller en statusmening på Facebook.

1 kommentar:

Mikaela sa...

Fast det där med om Mumintrollet och Snorkfröken är ihop eller inte beror på om man läser de vanliga böckerna, eller om man läser serierna (som ju Tove Jansson var med om från början men sedan lämnade till sin bror). I serierna finns det flera delar när de ganska tydligt är någon sorts par, även om det stämmer att det inte riktigt är så i böckerna.

Så det är inte riktigt så enkelt att som Stefan Ingvarsson vill ha det till. Men det är ju det bästa med Tove, att hon inte är enkel, även om det verkar väldigt enkelt på ytan.