tisdag, januari 27

The only quiz show that rhymes with "Stephen Fry"

Kollar på Stephen Frys brittiska tv-serie "QI". Första säsongen igen, tredje gången jag ser det. Ändå har jag hur roligt som helst.

Har någon ens försökt att överföra det här till Sverige? TV4:s "Snillen snackar" är visserligen inte ett program med något sådant anspråk, men den halvminut jag sett av det kändes som bevis på att det inte skulle gå att få ihop ett svenskt "QI".

Carina Berg skulle få panelen att förklara ordet "serendipitet". Oväntat enkelt, men kanske mest för oss som ser allt John Cusack någonsin gör. Den ende av "snillena" som var inne på rätt spår var Anders Jansson från Hipp Hipp. Och att ha rätt är så klart inte värt något, det är ju en uttalad regel i "QI", men i stället måste man vara "interesting". Någon chans att bli intressant fick inte Jansson, Petra Medhe fick tjoa om segling i stället. Annika Lantz var med också, ja, ni fattar.

Jansson skulle kunna platsa i ett svenskt "QI". Men vem är Sveriges Stehphen Fry? Jag kommer bara på Fredrik Lindström. Men nej, den som ska vara Sveriges Stephen Fry får helt enkelt inte tro att Perth är Australiens huvudstad, som Lindström gjorde nyligen i "På spåret".

"QI" kallas i England för "wit com". I Sverige kallar vi motsvarande program med fyra komiker och en programledare i rad för "panelhumor". Det enda roliga med det är att det låter som "panelhönor".

1 kommentar:

Anonym sa...

Tackar för tipset! Laddade hem ett avsnitt och blev förälskad med en gång, så nu är hela säsong 1-4 på g.

Tackar!