onsdag, februari 5

Yeah x 2828Någon gång ska jag sluta tjata om Bob Stanleys "Yeah Yeah Yeah - the Story of Modern Pop". Men först kände jag att jag var tvungen att göra Spotify-listor av all musik som nämns.

Så jag började. Och höll på. Och höll på. Innan jag ens hunnit 30 sidor in i boken bestod listan av 185 spår, mer än 9 timmar musik. Det tar sin tid att leta fram 185 spår, hitta rätt version. Boken har nästan 800 sidor. Om jag verkligen genomförde det här skulle det ta hela året.

Därför blev jag väldigt glad och tacksam när jag upptäckte att australiske skribenten Tim Byron redan har satt ihop listor. Han har delat upp dem efter boken, här är del 1, del 2, del 3, del 4 och del 5.

Att Byron har genomfört det uppdrag jag misslyckats med beror så klart på att han har gjort det smart, mer översiktligt än det jag höll på med. Från samma sidor ur boken som han lagt till 12 låtar letade jag fram 128. Tio gånger fler. Bland annat verkar han inte bry sig om de kronologiska sprången, som att Nat King Cole visade vägen för Roy Orbison, Scott Walker, Marvin Gaye, Luther Vandross och R. Kelly. Det är sådana stickspår som gör att det blir intressant att ta sig an pophistorien som helhet.

Dessutom hoppade Tim Byron helt över bokens inledning. Så jag gjorde en detaljerad spellista för den, fylld av tids- och genrehopp.

Tillsammans innehåller de här sex spellistorna 2828 låtar med en lyssningstid på 128 timmar. Det går inte ens att trösta sig med att man redan har hört det mesta och tror man är less på det. Så hamnar man rakt in i "I'm Every Woman" eller "Follow the Leader" och det är som första gången.

Inga kommentarer: