söndag, april 19

Woody Allens filmografi, femtio ord i tagetAnnie Hall: So you wanna go into the movie or what?
Alvy Singer: No, I can't go into a movie that's already started, because I'm anal.
Annie Hall: That's a polite word for what you are.

Med mindre än åtta månader till Woody Allens 80-årsdag den 1 december gäller det att komma igång om jag ska hinna se igenom hela hans filmkarriär i kronologisk ordning.

Ett par filmer i veckan behöver man faktiskt hinna med, om man räknar med även dem där han bara skrivit manus eller är skådespelare. Hittills är det totalt 61 stycken och innan december hinner dessutom "Irrational Man" släppas.

Varför ska jag då se alla Woody Allens filmer? Jo, först och främst för att det fortfarande finns ett par av dem som jag inte har sett. Ganska många har jag bara sett en eller två gånger. Och en del har jag ändå redan sett femtioelva gånger och kan lika gärna se en gång till. Ja, jag riktar mig till dig, Annie Hall.

Dessutom tror jag att jag kommer få ut något av att se dem i den ordning de gjordes. Var kom han ifrån, vartåt var han på väg? Hur har han kunnat tappa bort sig så många gånger och sedan studsa tillbaka? För även om Woody Allen kastat ur sig många dåliga filmer så har han ändå gjort något fantastiskt minst vart femte år.

Att se alla filmer i ordning tillfredsställer också en viss anal ordningsiver.

Jag ska skriva några ord om varje film här, men för att begränsa mig tänkte jag köra den gamla klassiska ordmängden här på Extra allt: femtio ord. Obs: in i det exakta talet räknas däremot varken produktionsfakta eller ett nördfakta om varje film.

Dessutom ska varenda film få ett betyg, på en skala från en Woody till fem Woodys. Det tror jag är första gången någonsin i Extra allts historia.

Inga kommentarer: