måndag, juni 8

Woody #23: "Radio Days"

Radio Days (1987)
Regi och manus: Woody Allen
I rollerna: Mia Farrow, Dianne Wiest, Julie Kavner, Michael Tucker, Seth Green, Woody Allen (röst) m.fl.

Efter många försök hade Allen knäckt koden för sketchbaserad långfilm som faktiskt håller ihop. Sentimentaliteten rinner över alla kanter, inte minst tack vare mängderna fantastisk 40-talsmusik, men det är vackert. Och rappkäftat. Om Allens verkliga familjevardag var så här gnabbig förstår man varför han behövde smörja munlädret. “Take the gas!”

Nördfakta: Det här är en stjärnspäckad film. Väldigt många Allen-favoritskådisar dyker upp, till exempel står för första och sista gången både Mia Farrow och Diane Keaton på rollistan. Men om man tänker efter inser man att det dessutom finns representanter för några av världens största tv-serier: “Simpsons” (Julie Kavner), “Seinfeld” (Larry David ur bild som den skrikande kommunistiska grannen), “Buffy” (Seth Green), “Saturday Night Live” (Don Pardo som en av radioprogramledarna), “Sopranos” (Paul Herman som inbrottstjuv) och - inte att förglömma - “Lagens änglar” (Michael Tucker). Dessutom den alltid fantastiske Kenneth Mars.



Det här är en del av projektet att se alla Woody Allen-filmer i kronologisk ordning och att skriva femtio ord om dem. Läs mer här

Inga kommentarer: