måndag, juni 15

Woody #25: "En annan kvinna"

En annan kvinna (Another Woman, 1988)
Regi och manus: Woody Allen
I rollerna: Gena Rowlands, Ian Holm, Gene Hackman, Mia Farrow, John Houseman, Sandy Dennis, Martha Plimpton m.fl.

Ännu en historia om otrohet och föräldrars krav på prestation. Det är en obehaglig, men sugande stämning - en thriller som aldrig blir en thriller. Men känsokylan som skildras smittar av sig och resultatet blir lite styltigt. Inte ens Hackman, som väl ska föreställa passionerad, framstår som annat än grinig.

Nördfakta: Jag får erkänna att jag läser IMDB:s trivia-sektion om filmer, men det är en ungefär femtioelva gånger sämre källa än till och med Wikipedia. Om "En annan kvinna" säger den att det ursprungligen var tänkt att Mia Farrow skulle spela huvudrollen. Allen säger i “Woody om Allen” att Rowlands var förstahandsvalet och det hade ju blivit en fullkomlig annan berättelse med Farrow. Hon är 15 år yngre än Rowlands och kan inte blicka tillbaka på sitt liv på samma sätt. Nu var ju Farrow hur som helst otänkbar för huvudrollen. Hennes graviditet i filmen är nämligen verklig, hon födde sedan Satchel Farrow (numera Ronan), hennes och Allens enda biologiska barn. Han har varit påläggskalv inom Obama-administrationen, men oavsett vad han åstadkommer slipper han aldrig ryktet att hans egentliga far är Frank Sinatra.



Det här är en del av projektet att se alla Woody Allen-filmer i kronologisk ordning och skriva femtio ord om dem. Läs mer här

Inga kommentarer: