måndag, november 8

Politik

Example

Det känns som jag skall kosta på mig en liten sammanfattning när jag har varit borta i hela 9 dagar... Skam och vanära ! Och man kan definitivt säga att min bevakning av presidentvalet i USA har lämnat mer att önska. Men jag skall försöka reparera de värsta skadorna.

Vi börjar med det viktigaste. Vi kommer att få stå ut med "texasgubben" Bush i "four more years"... Suck och stön... Men om jag skall vara helt ärlig så är jag knappast förvånad. Bush var helt enkelt starkare. Jag satt dagen före valet och såg på 10-talet repriseringar av valdebatterna och diverse tal från de bägge kandidaterna. Bush klarade gång på gång att komma med slagkraftiga uttalanden, visa sin mänskliga sida och dessutom dra några (urtrista) skämt. Kort sagt en man som vet vad han vill. Kerry därimot är färglös, krånglig och sådär mest bara allmännt ointressant.

Och om man tror att USA's presidentval handlar om politik eller några sakfrågor så kan man gå och bada. Nej, presidentvalet i USA är lite som att leka "välj en kändis" Man skulle kunna ta vilka som helst av våra A-liste Hollywood kändisar, ställa dem mot varandra och bara välja... Vad de tycker är fullständigt skit samma, sålänge de inte är extrema på något sätt. Och Bush är helt enkelt en mer intressant kändis! Man kunde redan några månader innan valet gissa hur det skulle gå då det publicerades en undersökning hos collegestudenter runt om i USA. Där fick de svara på frågan "Vem skulle du hellre ta en öl med? Bush, eller Kerry" Självklart svarade en övervägande majoritet Bush! (Vill minnas att siffran var någonting i stil med 80% till Bush's fördel. Men jag kan inte hitta artikeln längre... sorry) Och självklart så är det fan så mycket intressantare att ta en bira med Bush än den där tråkmånsen Kerry... Man skulle ju bra gärna veta vad den där rackarn egntligen är för en typ. Han är ju uppenbart riktigt slug och jag skulle ge en hel del för att få veta vad som kan göra en människa så fullkomligt ointresserad av vad andra tycker och tänker om honom... Nåja... det lär väl inte hända men jag kan inte låta bli att tänka tanken.

Problemet med detta val var att Demokraterna gick till val i princip utan att ha en kandidat. Deras stora budskap var att "Bush skall bort" inte att Kerry skall bli president. Och man kan ju försöka sätta sig in i situationen där man står och skall välja en president som styr landet eller ingen president alls.... Nej... det går ju som bekannt inte, även fast man måste säga att Demokraterna gjorde en fantastisk valkampanj med tanke på att de inte hade en kandidat...

Om fyra år så hoppas jag att Demokraterna har lärt sig en läxa och klarar att vaska fram en riktigt saftig personlighet som Amerikanerna får lust att sätta på plats i vita huset...

Sedan kan man ju fundera på varför en snubbe i Sthlm ägnar så mycket tid med att följa Amerikansk politik. Och för att göra svaret kort så kan jag väl bara säga att Amerikansk politik styr Amerikansk populärkultur... och Amerikansk populärkultur är bäst helt enkelt !

Inga kommentarer: