fredag, december 22

Julkalendern: Cassie i spegeln

Example

Jag satte mig ner för att skriva ihop en lista över årets bästa låtar. Men så såg jag att alla de har jag ju redan tipsat om och skrivit om. Jag har en känsla av att om ni efter den största konsensus som någonsin uppnåtts kring årets bästa musik så dör ni om ni tvingas läsa ett ord till om Hot Chip.

En låt har jag däremot inte skrivit klart om. ”Me &U” med Cassie, en av årets bästa låtar. Jag har funderat på varför jag inte kan sluta lyssna på den. Kanske för att man måste välja att lyssna på den på ett av två sätt. Jag har valt spegelalternativet.

Men först: visst, att jag lyssnat mycket på ”Me & U” beror på att den låter bra. Ryan Leslies produktion är torr, sparsmakad, lågmäld. Väldigt långt från basen och inyourface-attityden hos Beyoncé och Kelis. Inte ett Rich Harrison-blås så långt örat hör. Och Cassie sjunger rakt upp och ner. Hon morrar inte, hon fräser inte. Möjligen kan man säga att hon stönar lite, men det är bara antydningar.

Det är klart man måste stöna lite i en låt om sex. Cassie och killen har varit ihop ett tag, men hållit på sig. Nu säger hon att nu kör vi, han ska bara slappna av. ”I think I’m gonna make a move now / Baby, tell me how you like it”. För övrigt sjunger även Ciara ”tell me what you like” i sin ”Promise”. Det är riktigt klyschigt, inte särskilt originellt.

Och det är just det. Man säger inte sådana ord om man är i sovrummet med den man tänker göra sina moves på. Speciellt inte så många gånger i rad som Cassie. Hon sjunger att hon tänker på att göra sitt move så många gånger att man blir sur på henne. Men så gör det då!

Här kommer vägvalet. Ser man framför sig att Cassie säger det här om och om igen till killen på en plats där hon inte kan visa sina moves, som en klubb eller på vägen hem? Eller säger hon det till sig själv, i en spegel? Övar hon på vad hon ska säga, säger det om och om igen, med viss osäkerhet?

Klubbalternativet blev handlingen i den ”officiellt inofficiella” lågbudgetvideo som gjordes ”for the European Market”. Spegelalternativet blev grunden för den officiella halvlågbudgetvideo som kom senare.

Spegelalternativet ger självklart en mer rumsren video, mindre lik amatörporr. Men jag har en känsla av att skivbolaget valde att göra en spegelvideo inte bara därför, utan av samma skäl som man inte lade på Rich Harrison-blås över hela ”Me & U”. De fattade att det blir mer intressant på det viset.

Sånger som handlar om någon som vill suga av någon annan finns det massor. Sånger om någon som övar inför att säga att hon vill suga av någon, det är däremot sällsynt.

Inga kommentarer: