onsdag, juli 4

Tålmodigt traggel

ExampleExample

Nu har jag sett David Finchers ”Zodiac” om jakten på en kalifornisk seriemördare. Jag förstår om någon tycker att det var en rätt poänglös film, en ursäkt för sjuttiotalskläder och lite Donovan på soundtracket. Att det är lite för mycket ”based on a true story”, utan att någon har valt vilken story som är den viktiga. Jag förstår om någon tycker det, men jag håller inte med.

Först och främst kan man inte förlora med Mark Ruffalo och Robert Downey Jr och Philip Baker Hall. En person i min närhet (biofåtöljen bredvid) blev däremot deprimerad av att Anthony Edwards numera ser ut som Kevin Costner. Och jag blev besviken på att Adam Goldberg inte fick mer än två scener.

Förutom bra skådespelare (även om Jake Gyllenhaal är vaniljsåsig) så gillar jag den extremt smala filmgenre som ”Zodiac” tillhör: polistragglande. Den där sidan av polisarbete som går ut på att förhöra femtielva grannar, gå igenom tusentals sidor bevis, vända och vrida på allt och sedan gå tillbaka och jämföra de femtielva grannarnas skostorlekar. För att inse att det inte spelar någon roll och sedan börja om med någon annan detalj. Polisarbete där det flyter mer kaffe än blod.

Tyvärr har inte Imdb något plot keyword som heter ”police plodding”, så jag får väl fundera själv på vilka andra filmer man kan vända sig till för lite tragglande.

”Lasermannen” kunde ha tillhört genren om vi enbart hade fått följa poliserna och aldrig Ausonius. När poliserna vet att Lasermannen kört en viss sorts bil och enträget letar upp ägarna till tusentals bilar. När de har tappat bort Ausonius och kommer fram till att en så filmintresserad person måste hyra videofilmer och därför knackar dörr hos alla videouthyrare i Stockholm.

”Mannen på taket”, som gjordes när ”Zodiac” utspelar sig, är väl till stor del polistragglande. Man kan inte förlora med Håkan Serner och Carl-Gustaf Lindstedt, se bara hur de dricker kaffe på bilden ovan. Klassikt tragglande. Men sedan blir det oundvikligen pang pang med Sven Wollter och en kraschad helikopter.

I ”Mannen från Mallorca” tog Wollter och pangpanget helt över. Serner är med men Lindstedt ersattes på grund av sjukdom av Ernst Günther. Jag minns inte hur mycket kaffe som dricks.

Men det måste ju finnas många fler filmer med tragglande kriminalinspektörer, filmer jag glömt, filmer jag inte sett. Så kom igen, tipsa mig!

1 kommentar:

Anonym sa...

Q and A-Sidney Lumet

kanske lite mycket action mellan varven, men du får ett tips och en stenhård Nolte på köpet.

Prince of the city, även den av Lumet.

Jag vet inte om de här filmerna ligger exakt under den genren du letar efter, men det är mycket poliser som käkar donuts, käbblar med varann, och i mitten a whole lot of korruption.