måndag, oktober 11

Banksy leder tanken fel

Example

Banksy fick, som första konstnär, göra sin version av soffskämtet i gårdagens "Simpsons"-intro. Om hans avsikt var att uppmärksamma att västerländsk konsumtion har en ful baksida - då misslyckades han.

I den asiatiska sweatshop där allt "Simpsons"-relaterat tillverkas får vi inte bara se animationsfärgläggare med utslitnar handleder, utan även råttor som äter på benen från förgiftade arbetare, Bart-dockor med fyllning av levande kattungar, en panda som dragdjur, ett delfinhuvud som kartongförslutare och en enhörning som gör hålen i dvd-skivor.

När karikatyren är så grov, då blir ju alla rapporter från verkliga fabriker en ren lättnad. "Jaha, arbetarna blir visserligen förgiftade, men bara på lång sikt. Och när de dör så lämnas skeletten inte kvar i fabriken. Och inga enhörningar har skadats in the making of this show. Skönt."

PS: Ja, videon jag länkade till är bortplockad av Fox, men det är bara att googla sig fram till andra som lagt upp den. Och att Fox plockar bort filmklipp de äger från Youtube har ingenting att göra med att de ha skulle ha något emot innehållet, som de alltså redan har sänt.

3 kommentarer:

dean sa...

Jag håller inte alls med. De flesta fattar förhoppningsvis att den här bilden är ganska extrem, men den är ju inte helt tagen ur luften och det tror jag folk vet.
Har svårt att tänka mig att fol tycker att bara för att det i verkligheten inte förekommer utnyttjande av enhörningar så är det helt okej att en sjuåring syr tröjor i tolvtimmarspass.
Gift som gift liksom, det ska inte finnas gift, för långa arbetspass, mördande av fackmänniskor, barnarbete osv i processen för att få fram våra billiga och bekväma produkter.
Det största problemet är snarare att folk inte orkar bry sig (och med orkar menar jag "innehar ork och energi att gå emot strömmen"). Till följd av det tycker jag mig se en framväxande cynism som går ut på att istället för att reagera mot elände, så skämtar man om det på ett rått sätt, för det är ju ändå ingen idé att kämpa emot det.
Mvh
Dean

Jonas sa...

Jo jag tror också att folk fattar att det här är en extrem bild. Men jag tror inte heller att det här bidrog särskilt till att vända den cynism som du talar om, att det skulle göra att man orkar bry sig om det som de ju redan vet. Snarare tvärtom.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=DX1iplQQJTo

Den ligger uppe på YT igen.