måndag, juni 6

Seinfeld - världens roligaste gubbigheter

Det är i få andra yrken som gubbighet premieras så mycket som bland stand-up-komiker. Det är inte bara accepterat, det är en egenskap som uppmuntras och odlas. Innehavarna stoltserar med sin gubbighet.

Med gubbighet menar jag då framför allt framstegsfientlighet. Så Jerry Seinfeld, världens störste stand-up-komiker, tycker inte att det är konstigt att åka på världsturné till storarenor som Globen och bygga stora delar av showen på berättelser om att "det är så konstigt nuförtin, förut vare enklare". Han är bara 57 år, men tycker det var bättre förr.

Seinfelds uppvärmare igår, George Wallace (59 år), klagade på att ungdomen har byxorna så långt nere och så drog han Etiopienskämt från 80-talet.

Från Jerry Seinfeld fick vi höra om att förr, då drack man minsann vanligt, enkelt kaffe. Man satt inte hela dagen på Starbucks med sin dator. Man drack vatten när man blev törstig, inte för att undvika att bli uttorkad. Förr i tiden, då hade tv-nyheterna inte förvirrande text som rullade längst ner på skärmen. Förr i tiden, då hade inte folk mobiltelefoner som de satt och fipplade med.

Om Seinfeld varit svensk hade några minuter i Globen ägnats det absurda med att paket inte kommer till postkontor längre, utan till ICA. Till ICA! Där säljer dom ju mat.

Jerry Seinfeld har också en annan gubbighet, ett lager med "män jagar, kvinnor samlar"-skämt han fortsätter ösa ur. Män har inga fadersinstinkter etc.

Så där står Jerry Seinfeld och driver med meteorologer ("om femdagarsprognoser funkat så hade tv-vädret bara sänts var femte dag") och det är inte särskilt nyskapande. Där står han och pratar om hur han inte knutit an till sina barn och det är ofrivilligt tragiskt. Men det underliga är: det är fortfarande väldigt roligt. Han genomför det så otroligt bra. En konståkare som gör ett 75-minutersprogram utan ett enda felskär, med bara fina landningar i alla kvadruplar.

Vi får höra den mycket svarta livsfilosofi om att det inte är så stor skillnad på "great" och "sucks", en slakt av bröllopsfester, en observation om öronsnäckor med spiralsladd och om det extremt jobbiga med att behöva resa sig ur biostolen när någon ska gå förbi. Och genomgående får vi höra om hans starkt lysande förakt, för att inte säga hat, mot de som berättar för honom om restauranger han MÅSTE gå till eller att just HAN skulle älska golf. Ja, till och med när Seinfeld skämtar om golf känns det träffsäkert.

Jag vet inte hur Jerry Seinfelds karriärplan ser ut just nu. Så länge pengarna finns så återkommer han antagligen. Om tio år kan vi därför se fram emot att på en ännu större arena få se en ännu gubbigare, 67-årig Jerry Seinfeld prata om hur kaffedrickandet var bättre förr. Så länge åldern inte påverkar hans teknik så kan vi se fram emot att skratta även då.

Inga kommentarer: