onsdag, juni 8

Sommarläsningen

Jag har med förvåning noterat hur många människor som har läst Thomas Bodströms senaste bok, till synes frivilligt. Varför lägga tid på den, det finns ju alltid så mycket man vill läsa?

Sedan minns jag att jag faktiskt läste Bodströms första memoarbok. Det var för sex år sedan, på chartersemester. Det är i efterhand helt absurt att jag på en dallrande grekisk strand läste "700 dagar i Regeringskansliet". Det är lästid jag aldrig får tillbaka, som jag hade kunnat ägna åt något av allt det där andra.

Jag tittade på min lista över lästa böcker. De senaste ungefär tolv månaderna: 39 böcker, varav 12 serier i någon form. Det är väl ganska få? Och då måste ju VARJE BOK jag väljer att lägga tid på verkligen vara bra.

26 amerikanska, 9 svenska, 4 brittiska.

25 lästa på engelska, 14 på svenska.

17 utgivna de senaste ungefär fem åren, resten äldre.

30 böcker skrivna av män, 9 av kvinnor. (Och för den som är intresserad av denna exklusiva skara: Nina Wähä, Caroline Ringskog Ferrada-Noli, Sigrid Combüchen, Joan Didion, Curtis Sittenfeld och Suzanne Collins.)

Jag önskar det fanns andra, mer givande sätt att kategorisera böckerna jag läst. Som efter genre eller stil. Fast det skulle ändå bli väldigt trubbigt: Cavling och Chandler och Collins har alla skrivit spänningsromaner, men är inte samma sak.

Talar då inte den grova statistiken för att jag borde stryka mitt tänkta sommarprojekt att i ett kronologiskt svep återläsa J.D. Salingers samlade verk?

Talar den inte snarare för att jag borde styra upp några av slagsidorna. Ta del av mer litteratur av kvinnor, skriven på andra språk än engelska och översatt till svenska? Oksanen, Müller, Jelinek, Sagan? Ge mig era bästa förslag!

4 kommentarer:

Karin sa...

Eller varför inte Petina Gappah, Chimamanda Ngozi Adichie, Jhumpa Lahiri, Lorrie Moore, Nina Bouraoui? Finns att låna i vår bokhylla.

Johansson sa...

Jag tycker att 27 böcker- om man räknar bort serierna- på ett år är extremt mycket. En bok varannan vecka är ett rätt högt tempo.

itsallvintage sa...

Karin: Tack för tips, jag hade bara hört talas om 2 av ovanstående tips av dig, så det får bli en sväng förbi biblo (och kanske en sväng in på adlibris eftersom jag är lat...). Tack som sagt! /Annika

Jonas sa...

Tja, 27 böcker kanske är mycket. Men det senaste året har jag hållt mig borta från tegelstenar typ "Infinite Jest" och "De välvilliga". Att läsa "Vi i villa" går ju lite fortare, så det går ju inte riktigt att jämföra år från år. Och det är ingen tävling.