tisdag, juli 3

Låt mig presentera: Beach Boys

Precis innan hemfärd från släkthelg i skärgården bläddrar jag och en nioårig kusindotter i Hem & trädgård. De har en annons för Beach Boys-konserten i Göteborg.

- Gillar du Beach Boys? frågar jag.

- Jag har aldrig hört dom, svarar hon.

Så kan vi inte ha det.

Därför blev det absolut första jag gjorde när jag kom hem att försöka sätta ihop en CD med oundgängliga Beach Boys-låtar för en nioåring. Annars gillar hon väl typ Eric Saade och ABBA, så det får inte vara för svårt. Men hon är halvengelsk, så hon kommer kunna förstå texterna.

Jag börjar med det surfiga: "Surfin' Safari", "Surfin' USA", "Help Me Rhonda", "Fun, Fun, Fun" och sånt. Vi har ju ändå att göra med en nioåring. Sedan andra klassisker: "Darlin'", "God Only Knows", "Good Vibrations", "Don't Worry Baby", "I Can Hear Music" etc. Kanske "Match Point of Our Love" också, om den får plats. Men Blondie Chaplin-låtarna får vila den här gången.

Sedan, som andra halvan, balladerna: "Caroline, No", "'Til I Die", "Disney Girls (1957)",  "Fourth of July", valsversionen av "Big Sur", "Wind Chimes" och "Our Prayer". Och så Dennis Wilsons låtar: "Forever", "Be Still", "Make It Good", "Cuddle Up", "Love Surrounds Me", hans sololåt "Lady" (också känd som "Fallin' In Love"). Kanske "Only With You", men det ska ju få plats på en skiva.

Med "Love Surrounds Me" är vi troligen inne på raspigare röst och gubbigare gung än vad en nioåring vill ha. Men tänk att få höra den här musiken för första gången någonsin!

Att få möta stråkarna i "Don't Talk (Put You Head On My Shoulder)". Att få svepas med av "Cabinessence". Att i "'Til I Die" inte veta vad man ska sjunga med i, så man sjunger med i allt. Att få dansa låtsastwist till "Surfin' Safari" eller vals till "Big Sur".

Jag blir fortfarande knockad av "Surf's Up", förbluffad över att något så intrikat kan låta så självklart. Tänk att få bli det för allra första gången.

Inga kommentarer: