lördag, november 10

Palmefestival

Example

Det blev Palme-tema på inledningen av årets filmfestival i Stockholm. Palme är överallt, även utanför filmen som heter så.

I "Call Girl" är det Magnus Krepper som spelar Pal... eller tja, det är ju inte Palme, men det är väldigt tydligt att det inte heller inte inte är Palme. Varken "Palme", "Fälldin", "Geijer" eller "Ebbe Carlsson" heter det, men de heter just inget annat heller.

Trots höga förväntningar blev jag helt bortblåst av hur skickligt Marcimain och van Hoytema hade återskapat 1976. Ibland glömde jag bort att det här var en nyinspelad film. Tillsammans med fantastiska skådespelare (och casting) och musik (både originalmusiken och Bee Gees) är det ett riktigt mästerverk.

Även Måns Månssons "Hassel - Privatspanarna" är snygg, men på det grovkorniga VHS-sättet. Den pensionerade Roland Hassel hänger med folk som försöker lösa Palmemordet, men verkar själv vara ganska ointresserad. Eller så är han bara förundrad över hur de andra, icke-poliserna, tar sig an uppgiften.

När de på mordplatsen genomför en rekonstruktion av händelserna 28 februari 1986 är de mer upptagna av exakt vad Lisbeth sa till ambulanspersonalen än vart mördaren kan ha tagit vägen. Bara Hassel står och sneglar uppåt Tunnelgatan, medan den åldrade privatspanaren Sven Anér har somnat inne i gamla Dekorimalokalen,

Jag tänkte under filmen att Måns Månsson underskattar privatspanarna, att de nog faktiskt har koll på huruvida rulltrappan fungerade under mordnatten. Men efter filmvisningen, som självklart är på Grand på Sveavägen, så var det frågestund. Och verkligheten bevisade än en gång att den slår allt.

Måns Månsson verkade inte vilja säga så mycket. Lars-Erik Berenett vankade av och an på scenen och var tveksam till hela filmen. Täppas Fogelberg (som är med i filmen, när Hassel ringer "Ring P1") intervjuade, men det är svårt för en blind person att hålla isär vem som är vem på scenen. Så han tar tag i närmaste person, som Sven Anér, och frågar honom hur det kändes att återvända till en gammal roll. Anér svarar, för han förstår ändå inte vad som händer.

Sedan meddelar Anér vem som mördade Palme, varpå en man i publiken reser sig upp, jublar och applåderar. När det blir dags för första publikfrågan är det en av fesitvalvolontärerna som ger just den mannen mikrofonen. Han tillåts snacka på ett tag, om lönnmord och Säpo. Sedan får Göran Lambertz (också med i filmen) komma upp ur publiken och svara på en fråga från Täppas, men åtminstone en som var avsedd för honom.

Innan någon hinner dra fram Gubb-Jan Stigsson ur rockärmen så avslutas det som måste bli den konstigaste frågestunden på årets festival. Förhoppningsvis satt Marcimain i salongen och gjorde research för en kommande biopic om Ebbe Carlsson. David Dencik har ju redan värmt upp.

Inga kommentarer: