lördag, augusti 9

Grattis, Tove!I dag skulle Tove Jansson ha fyllt 100 år, vilket väl inte kan ha undgått någon. Men till exempel DN idag fokuserar helt på hennes Mumin-produktion, när hon faktiskt skrev även annat.

Av icke-Muminböcker kan jag förutom "Bildhuggarens dotter" (som jag skrev om här) framför allt rekommendera "Sommarboken". Sophia och hennes farmor tar sig fram på en ö i ytterskärgården, förbi de stora frågorna om döden, Gud, katter som antingen är för avvisande eller för keliga och hippor man inte blir bjuden på. En sommarklassiker värd att ta fram varje år.

På vinterhalvåret kan man läsa "Den ärliga bedragaren", en extremt lågmäld psykologisk thriller om en isolerad barnboksillustratör. Självupplevt?

Först därefter kan man ta fram romanen "Solstaden" och novellsamlingen "Lyssnerskan". Den första beskriver livet i en pensionärsstad i Florida, vilket ju ett spännande steg bort från Östersjön, men inte lika engagerande. En del av novellerna i "Lyssnerskan" är tyvärr lite väl typiskt novelligt abstrakta berättelser, men titelnovellen är fantastisk.

Vill ni inte läsa något så rekommenderar jag dokumentären "Mumin och havet" (som jag skrev om här), som nu finns här på SVT Play igen.

Inga kommentarer: