torsdag, mars 26

Förslag på ghanansk restaurang

Mina erfarenheter av det genuint ghananska köket är tyvärr lite tveksamma. Jag minns en kväll i Accra med en väldigt kryddstark gryta på get som serverades tillsammans med en inte enbart jämförelsevis smakbefriad majsmjölsgröt, kallat tuo.

(Den efterföljande natten skrev jag om här.)

Vad jag åt resten av tiden i Ghana minns jag inte. Men jag är redo att ge deras matkultur ytterligare chanser.

Särskilt nu när den ghananske artisten Ata Kaks kassett "Obaa Sima" från 1994 finns mer officiellt återutgiven, till exempel på Spotify. Det borde finnas plats för en västafrikansk restaurang som enbart spelar den och annat västafrikansk lo-fi-sväng, så kan man attackera den kryddstarka geten ungefär som Ata Kak ger sig på mikrofonen: frenetiskt men varierat. Lyssna bara på "Daa Nyinaa"!

Får jag höra den kommer jag nog till och med uppskatta en stor portion tuo.

Restaurangen med den här musikprofilen bör självklart heta Äta Käk.

Om allt går bra och gästerna strömmar till kan man ju alltid öppna en sidoverksamhet som serverar bakverk. Den kan heta Äta Kak.

Om någon tycker att det här är ett exempel på att skämta om folks namn bara för att de inte heter Sven Svensson så vill jag förklara att jag inte heller tycker om den sortens skämt, men att Ata Kak inte är en person som heter så. Han heter egentligen Yaw Atta-Owusu.

Inga kommentarer: