tisdag, november 13

Musik är farligt

Så skönt att det är vetenskapligt bevisat: dagens topplistemusik handlar om osunt levene. Närmare bestämt handlar den om missbruk i genomsnitt 35,2 gånger i timmen.

86 procent av alla raplåtar nämner någon form av ”substance use”, vanligast är alkohol och marijuana. Den näst värsta musikstilen är country, 37 procent.

Detta har forskare på University of Pittsburgh School of Medicine kommit fram till efter att ha analyserat de 279 mest populära låtarna från 2005. (Rapporten presenterades förra veckan, man kan ju undra varför det tog så länge.)

Och självklart vinklar forskarna och alla medier på hur ungdomar (och barn!) påverkas av det här. Blir de hjärntvättade till knarkare av att lyssna på radio?

Utan att garva åt de härligt välspenderade forskningsmedlen eller påpeka att kultur och knark alltid har hört ihop som rama lama lama ke ding, så vill jag uppmärksamma en sak. Det minst omsjungna missbruket är tobak, bara 3 procent av låtarna handlade om det. Har det lett till att ungdomar inte röker?


Läs forskningsrapportens abstract här. Det är därifrån, så nära hästens mun som jag kommit, som jag har tagit siffran 86 procent om rap, trots att Science Daily, och SvD som citerar dem, skriver 77 procent. Bara så ni vet.

Inga kommentarer: