torsdag, juni 26

En smörgås betyder så mycket

ExampleExampleExample

Bröd med pålägg, den så kallade smörgåsen, är en grundläggande föda. Enskilda smörgåsar har även spelat avgörande roller i världshistorien.

Men låt oss börja med en smörgås vars betydelse har överdrivits väldigt, en skinksmörgås i London, april 1974.

För vi kan väl tillsammans göra en insats för att dementera ryktet att Cass Elliot i The Mamas & the Papas kvävdes till döds av en skinksmörgås. Det gjorde hon nämligen inte. Det låg visserligen en halväten skinksmörgås bredvid hennes säng när hon hittades i Mayfairlägenheten, men det fanns inga rester av den i hennes hals. Hon dog helt enkelt av en hjärtattack i sömnen.

Så, nu kan vi väl se till att sprida denna sanning. Bara för att någon med ett par extra kilo går och dör så betyder inte det att hon bokstavligen åt ihjäl sig.

Men ändå, en smörgås förändrade faktiskt Cass Elliots liv: en ostsmörgås i Sarajevo.

Nämligen den smörgås som 19-årige Gavrilo Princip fick för sig att han verkligen behövde för exakt 94 år sedan nu på lördag, den 28 juni 1914.

Princip var bosnienserbisk nationalist. Han och sex andra medlemmar i terrorgruppen Svarta handen stod utplacerade längs Sarajevos gator för att döda den besökande österrikiske tronföljaren ärkehertig Franz Ferdinand. När ärkehertigens bilkortege var på väg till stadshuset lyckades en av Princips kollegor, Cabrinovic, att kasta en bomb. Chauffören såg bomben komma och klev på gasen. I stället för att träffa ärkehertigen studsade bomben på bilen och när den exploderade skadades mest åskådare. Den ende i Franz Ferdinands sällskap som behövde åka till sjukhus var en adjutant.

Cabrinovic skulle sedan kvickt begå det planenliga självmordet, tog sin cyanidkapsel och hoppade i floden. Synd bara att cyaniden var gammal och inte starkare än att den fick Cabrinovic att spy. Synd bara att floden var en decimeter djup. Trots att han misslyckats var Cabrinovic alltså nästan mer lyckad i mord än i självmord. Han greps, medan Princip och de andra hindrades av allt tumult att direkt göra ett nytt attentatsförsök. Bilkortegen åkte i hög hastighet till stadshuset.

När Franz Ferdinand med följe sedan skulle åka vidare visste inte chaufförerna att de skulle ta en annan väg än den planerade. Att informera dem var adjutantens uppgift. Den numera sjukhusliggande, bombskadade adjutanten.

Gavrilo Princip och hans vänner i Svarta handen försökte samla sig. Lite improviserat valde de olika utkiksposter tills Franz Ferdinand skulle passera igen. Princip var däremot hungrig, klockan var ju nästan elva. Han gick in på en sidogata till Moritz Schillers delicatessen, där han köpte sig en ostsmörgås. När han kom ut, fortfarande mumsandes macka, träffade han en bekant och de började prata.

Då svängde Franz Ferdinands bil in på gatan där Princip stod. Den medföljande generalen reagerade, det här var fel väg, de skulle inte svänga utan fortsätta rakt fram! Chauffören stannade bilen och lade in backen, rakt framför Moritz Schillers delicatessen, inte ens två meter från Princip. Han klev fram och sköt två skott. Kanske med pistolen i ena handen och den halvätna mackan i den andra, men det är obekräftat.

Ett av skotten träffade Franz Ferdinand, det andra hans hustru Sophie. Hon dog inom en kvart, han strax därefter.

I det här fallet är det helt korrekt att säga att resten är historia. Inom en månad hade första världskriget brutit ut. Bara för att Princip kom på att det var läge för en smörgås.

Utan den där smörgåsen hade inte första världskriget brutit ut, eller andra världskriget. Vad hade då hänt med kalla kriget, med dominoteorin, med Vietnamkriget och vad hade då i sin tur hänt med hippierörelsen? Hade Cass Elliot sjungit sådana frihetslängtande sånger som “California Dreamin’” och ”Make Your Own Kind of Music”?

Nej, det hade hon nog inte. Hon hade inte blivit den framgångsrika sångerska hon blev. Å andra sidan hade hon då kanske inte ansträngt sitt hjärta så mycket. Hon hade kanske fått vakna igen och kunnat äta upp den där skinksmörgåsen. Den hade kunnat bli en uppskattad frukost i stället för den mest felaktigt mordbeskyllda smörgåsen i världshistorien. Den enda smörgås som skulle behöva bli rentvådd i ”Kalla fakta”.

Hur slutade då resan för Gavrilo Princips ostsmörgås? Jo, den spydde Princip upp efter att ha tagit sin dos av gammal cyanid. I osmälta klumpar i Sarajevos rännsten hamnade den, mackan som förändrade världen.

3 kommentarer:

Urologen sa...

Men shit, det här var det mest intressanta jag har läst på mycket mycket länge.

Är det verkligen sant? Och var det verkligen en ostsmörgås? Han ser på fotot ut mer som en som skulle äta en salamidito.


(Här har jag förresten hittat lite kyliga beats i sommarvärmen: Is på band.

Anonym sa...

Smörgåsar måste förbjudas! Eller iaf registreras av EU!

Caroline Hainer sa...

Och hur kommer Sandwichöarna in i bilden? Jag har för mig att det har med Lord Sandwich att göra.