fredag, augusti 8

Not made to last

Example

September 1994. Jag är i Australien. Träffar en kille från Lerum, John. Vi pratar musik. Jag är glad att få prata om annat än grunge och postgrunge, som är det enda mina australiensiska skolkompisar lyssnar på. John berättar om ett band som brukar spela på svartklubbar i Göteborg. Sångaren är helt galen och dansar på krossat glas. De heter Broder Daniel.

Augusti 1995. På Lollipopfestivalen ser jag och mina kompisar Broder Daniel spela. Henrik Berggren håller på att ramla av scenen. Till höstterminens skolkatalog bildar vi en Broder Daniel-fanclub, mest för att få vara med på bild med kajal och stjärnor på kinderna.

1998. Mitt favoritklipp i video till ”I’ll Be Gone” är 3.58 in när Theodor Jensen ska slå sönder en frigolitbokstav mot en annan i bandet, eller om det är mot förstärkaren, men han missar och faller handlöst. En rockpose som misslyckas.

Hösten 2001. Jag ger en bland-minidisc till en kompis med bland annat ”Sen kväll med Luuk”-inspelningen av ”Shoreline”. Jag döper minidiscen till ”You die when you’re young”, med betydelse ”man dör (inombords) när man är ung”. Min kompis tar det som en profetia (”du kommer dö ung”) och tycker det är en lite konstig grej att ge någon.

Hösten 2003. Jag lyssnar om och om igen på ”When We Were Winning”. Jag åker till Göteborg i jobbet. Det regnar där. Det känns passande. Henrik Berggren har basker på sig. Jag tar inte efter.

Vår 2008. Anders Göthberg tar livet av sig. Jag youtubar fram ”Shoreline”-framträdandet. Märker först att det ju var en av Embassykillarna som spelade tamburin. Sedan skiter jag i det och känner mig mest ledsen.

8 augusti 2008. Broder Daniel gör sin sista spelning i ett regnigt Göteborg. Jag är inte där, men läser en SvD-artikel om bandets historia. Det står om den där spelningen på en svartklubb med krossat glas. Jag undrar vad som hände med John. Hoppas han inte dog ung, inte ens inombords.

5 kommentarer:

Malte sa...

du menar alltså att du är med på bilden??

Jonas sa...

Ja. Så svårt är det väl inte att hitta mig?

Anonym sa...

oj! Den dar bilden ar fantastisk, kommer ihag den som om det var igar. I tysthet var jag avis pa mina gamla barndomsvanner som helt plotsligt var med dar.

Peace, Micke Thorsby

Anonym sa...

Den är underbar den där bilden och snygga är vi också. Micke ser klart ledsnast ut och Magnus är på ett märkligt sett lik Henric Berggren. Kan tänka mig att bilden renderade både en och annan spefull kommentar i ljushallen //Tobbe

Unknown sa...

what a photo! very amused to find it! :D
i am sophia scalpel.. a photographer from berlin, have been living in göteborg, sweden for a couple of years, am the head behind "projekt panda" and published the book about broder daniel with my best friend martin norberg one year ago...
i wonder if it is possible to get this photo in a bit higher resolution?
i wanna expand my project on swedens youth subculture and collect as much as i can so i can publish a book about it sometime in the future... with all my own photographs included.
of course, wont use but for my own now and not publish it without your name or whatever. so dont worry. :)
the world outside of sweden has to know and see about this! my goal that is.
hej hopp fran berlin!