söndag, februari 22

Årets Oscarsvinnare

Dags att tippa årets Oscarsvinnare. Och nej, jag tippar inte med hjärtat, jag tippar för att få så många rätt som möjligt.

Film
Jag tror att ”Slumdog Millionaire” kommer dominera galan och avsluta med att ta hem det största priset.

Regissör
Fast nja, kanske måste jag gardera mig här och gissa på David Fincher för ”Benjamin Button”. Han har liksom tjänat ihop till en statyett vid det här laget. Men det kan bli Danny Boyle också.

Manlig huvudroll
Det är inte lika självklart att det blir Mickey Rourke som många tycks tro. Men jag tippar ändå på honom, skulle möjligen ha kunnat dra till med Sean Penn i ”Milk”. Och egentligen gillar jag ju Sean mer, men som sagt, här ska tippas hjärtlöst.

Kvinnlig huvudroll

Kate Winslet är favorit och har vunnit alla de andra priserna, så jag tippar på Kate. Oscarsstatysamlaren Meryl Streep kan utmana. Vänta här nu, jag tippar ju inte alls utan hjärta, det här är ju två gamla personliga favoriter... Så om Reese Witherspoon varit nominerad, hade jag då i stället gissat på henne? Jag måste skärpa mig.

Manlig biroll
Om jag hade rätt att rösta, skulle jag då ens våga rösta på någon annan än Heath Ledger? För hur pinsamt kommer det inte bli om någon annan vinner? Den personen är ju i så fall tvungen att ägna hela sitt tacktal åt Heath i stället för att ta åt sig äran.

Kvinnlig biroll
Inte kan väl Penélope Cruz vinna för sitt svartsjukeöverspel i ”Vicky Cristina Barcelona”? Nej, Marisa Tomei får i stället ta emot sin andra Oscar.

Originalmanus
Sann historia om modig man, med tragiskt slut. Sånt gillar Oscarsröstarna. Så det blir ”Milk” av Dustin Lance Black, som för övrigt verkar vara en intressant person: mormonuppväxt, gay, skriver på en filmversion av Tom Wolfes ”The Electric Kool-Aid Acid Test”, etc.

Manus efter förlaga
Utan att ha gått igenom Oscarsvinnare historiskt för att se om akademin resonerar som jag, borde det inte rimligen vara så att den bästa filmen också har det bästa manuset? Så alltså: ”Slumdog Millionaire” av Simon Beaufoy.

Animerad långfilm
Här borde det bli Pixars dystopiska ”WALL-E”.

Icke-engelskspråkiga film

Jag tippar på japanska ”Departures”, för det känns lite väl politiskt att de just nu skulle ge priset till israeliska ”Waltz with Bashir”.

Sång
Äsch, här ger jag med mig och tippar enbart med hjärtat, i en notoriskt svårtippad kategori. Eftersom jag gillar Peter Gabriels röst så tror jag på ”Down to Earth” av Peter Garbiel och Thomas Newman från ”WALL-E” .

Inga kommentarer: