tisdag, april 21

En gång i tiden hette dockor Barbie och Ken

Example

I avvaktan på min stora, inträngande analys av ”Dollhouse”, låt mig bara klaga lite.

Eliza Dushku, som spelar huvudrollen, har ju ett snyggt namn. Lagom ovanligt och slående. Kul för alban-amerikaner att någon annan än bröderna Belushi får representera dem på tv.

Men i några av de andra stora rollerna i ”Dollhouse” ser vi folk som heter Dichen Lachman, Enver Gjokaj och Tahmoh Penikett. Ja, jag har stavat helt rätt. Deras larviga namn ser verkligen ut som anagram.

En annan roll spelas en man som heter Fran. Infoga valfritt skämt om "tänk om han gifter sig med Fran Drescher?"

Nej, ge oss fler i stil med Olivia Williams och Harry J. Lennix. Den äldsta skådisarna, med de enda riktigt gammalmodiga namnen. Speciellt Harrys intital. Där sällar han sig till en stolt tradition med Michael J. Pollard och Michael J. Fox.

6 kommentarer:

karin sa...

Tahmoh, kära du, inte Thahmoh. Och visst är namnet larvigt. Men är inte de flesta namn och ord lite fåniga, om man ser på dem med nya ögon? Är verkligen Tahmoh ett så mycket löjligare namn än, tja, Rodney Argent?

Peter sa...

Enver Gjokaj - då är de väl fler än Eliza som reppar Albanien?

Jonas sa...

Eh... ja just det, ett extra h hade smugit sig in där, tack för korrläsningen! (För övrigt länge sen jag blev kallad "kära du")

Och Rodney Terence Argent är så klart ett fånigt namn på sitt sätt, men så har han väl heller aldrig kallat sig annat än Rod Argent. Inte som Colin Blunstone, som ju ett tag kallade sig Neil McArthur.

Var för sig är inte Tahmoh, Enver och Dichen så svåra att svälja (och de heter ju faktiskt så vad jag vet, de har inte ändrat sina namn för att bli mer speciella), men ihop blir det bara för mycket.

Jag vet inte när skiftet skedde i Hollywood, och det blev helt accepterat att ha ett krångligt namn. Lite sörjer jag alla snygga fejknamn det skiftet nu gör att vi aldrig kommer få höra. För även om det kanske var jobbigt för Issur Danielovitch att behöva byta identitet, så är jag glad att han döpte om sig till Kirk Douglas. Vilket namn!

Jonas sa...

Och ja, Enver har albanskt ursprung också. Regis Philbin är en till.

Olle sa...

Jag har faktiskt funderat på det där, eller nästan iaf: när franska skådisar slutade heta saker som Daniel Auteuil och Juliette Binoche, och istället började heta Isilde le Besco och Clovis Cornillac.

Mikaela sa...

Miracle Laurie är ju också med i Dollhouse. Det är låter ju lite som att gammaldags filmstjärnenamn i alla fall.