söndag, november 1

I Strages hemstad

Jag tillbringar Halloween i den gamle gothen Fredrik Strages hemstad Linköping. I veckan hade Östgöta-Corren följt med hemvändaren till sitt bevarade pojkrum, komplett med "Batman Returns"-affisch och bilder på Kafka, Laura Palmer och annat som ansågs djupt på det tidiga 90-talet (ej på nätet).

Men stadens bokhandlare verkar inte bry sig så mycket om Strage. I den ena bokaffären vet man inte ens vem han är. "Fredrik vem?" frågar expediten innan han slår i datorn, som säger nej. I den andra affären har man "Strage txt", men gömd allra längst in, anonymt instucken i en hylla.

Kanske var bokhandlaren beredd att stöta sig med en bygdens son, som ändå troligen inte säljer så mycket, för att vårda relationen med en topplisteförfattare, Jan Guillou. I intervjun i Östgöta-Corren erkänner Fredrik Strage det verkliga skälet till att han ställde in sin medverkan vid en författarafton i hemstaden. Guillou skulle vara där och Strage var rädd att de fortfarande har en beef sedan Arn-grejen. Som tur var för Strage hade han en höggravid fru att använda som officiell ursäkt.

Inga kommentarer: