onsdag, september 22

Är det gamla det nya i "Boardwalk Empire"?

Kommer nya HBO-serien "Boardwalk Empire" bli något mer än bara en sammansmältning av "Sopranos", "Once Upon a Time in America", "De omutbara" och "Maffiabröder"?

Gangsters har vi ju sett förut. Tvivlande gangsters har vi sett förut. Förbudstidsgangsters har vi sett förut. Unga män på väg in i gangsterlivet har vi sett förut. Möjligen har vi aldrig sett män på väg in i gangsterlivet precis i början av förbudstiden, med andra världskriget fortfarande levande i minnet.

Första avsnittet av "Boardwalk Empire", regisserat av Martin Scorsese, sändes i söndags. Det börjar den 15 januari 1920, den sista kvällen innan alkohol förbjuds i USA. Steve Buscemi spelar Atlantic Citys skattmästare Enoch "Nucky" Thomson, en korrupt politiker som ser en bra chans att tjäna mer pengar genom spritsmuggling. Men vet han egentligen vad han ger sig in i?

Nyckelrepliken i första avsnittet levereras av Nuckys skyddsling, den unge, otålige och krigstraumatiserade Jimmy (Michael Pitt): "Look, you can't be half a gangster, Nucky. Not anymore." Det är ju också ett vanligt problem för gangsters på film, att det inte går att samtidigt vara "vanlig", att stå med ett ben i vardera världen. Skillnaden här kan väl vara att spritförbudet förändrade vad det innebar att vara gangster. Att backa bandet till precis den här tiden, det kan vara det nya.

Tydligen ska även kommande avsnittsregissörer hålla sig till den stil som Martin Scorsese har satt. De inledande 80 minuterna är ett överdåd av tidstypiska miljöer och kostymer, en satsning som måste ha kostat rejält. Men har den gamle Rolling Stones-fetischisten Scorsese fått in den musiken i 20-talet? Jo, i förtexterna så klart. Där spelas visserligen inte "Gimme Shelter", men i alla fall en låt av Brian Jonestown Massacre.

Inga kommentarer: