onsdag, mars 28

Gummrock!

ExampleExampleExample

Jag vill inte klaga på en bra grej, men visst var det lite fegt av Luger att inte löpa linan ut med musikfestivalen Stockholm Music & Arts. De borde helt enkelt döpt festivalen till "Gummrock Sthlm" och låtit den bestå enbart av gummrock.

Bland de nuvarande artisterna kvalar det mesta in till denna genre, som visserligen är bred. Patti Smith, Marianne Faithfull, Emmylou Harris och Buffy Sainte-Marie ju helt klart gummrock.

Björk är snart gumma. Om man nu inte menar att hon varit gumma jämt, men det är stereotypt att se islänningar som gummor/sagofigurer och sånt ägnar vi oss inte åt här.

Frida Hyvönen, Ane Brun, Anna von Hausswolff, iamamiwhoami och Amanda Jensen kommer att kunna räknas som gummrock om tjugo-fyrtio år. De kan få vara med som någon sorts plantskola, ett "Gummrock Sthlm Gummrockkollo".

Laleh är inte gummrock. Musik blir inte gummrock bara för att gummor uppskattar den efter att ha hört den på TV4.
 
Antony Hegarty är inte gummrock, även om det är närmare än man kan tro. Musik blir inte gummrock bara för att en man klär sig i kulturtantiga särkar. Av samma anledning är inte heller Tinariwen gummrock, trots fint Malimode.
 
Några artister borde alltså avbokas och startfältet fyllas på lite. Dessutom behöver bokningarna inför 2013 förberedas. När ni ser en Luger-medarbetare på stan, påminn därför om de andra gummor som vi vill se på Skeppsholmen: Joni Mitchell, Carole King, Françoise Hardy, Kate Bush, Carly Simon, Grace Jones, Stevie Nicks, Christine McVie, Anni-Frid Lyngstad, Lill Lindfors, Linda Ronstadt, Chrissie Hynde, Annie Lennox, Candi Staton, Wanda Jackson, Diana Ross, Kim Gordon.

Kanske kan vi även säga att Tracey Thorn är en gumma, men mest för att det vore fantastiskt om hon spelade i Stockholm. Tyvärr är det ungefär lika troligt som ett besök av Joni, Carole eller Kate.

På andra sidan landet skulle ju Way Out West kunna döpa om sig till "Åldrad pojkpop Gbg", med för genren typiska artister som Blur, Jonathan Richman, Thurston Moore, Afghan Whigs, Hot Chip och Refused.

Inga kommentarer: