torsdag, september 7

Joni Mitchell 79 år och 10 månader


 

Om två månader fyller Joni Mitchell 80 år. Som en av de allra bästa artisterna, och en som har gett eko i fortsatta generationer av artister, är hon värd all uppmärksamhet. Det ska bli intressant att se om hon får några helsidor i dagstidningarna. 

Någon av er kanske minns att Extra allt uppmärksammade Mitchells 70-årsdag med en temavecka, där olika skrymslen av karriären skärskådades i ett trettiotal inlägg. Det var stort och smått, kanske faktiskt allra mest smått

Nu har ett decennium gått. Joni Mitchell har haft det jobbigt med hälsan, men kommit tillbaka, inte minst som modeförebild. Hon förtjänar en hyllning även vid denna födelsedag och den här gången kan det väl vara värt att fokusera på själva skivorna. 

Under de kommande veckorna tänkte jag därför kortfattat gå igenom alla Joni Mitchells album, de 19 studioalbumen och några “officiella” liveskivor utgivna direkt efter att de spelats in (diverse samlingsboxar och ihopsamlade arkivinspelningar etc tänkte jag skippa). Så följ med på en snabbgenomgång, från debuten för 56 år sedan ända fram till inspelningen av Mitchell återkomst till konsertscenen förra sommaren. Varje album får en recension på exakt 50 ord. 

Nu för tiden finns ju knappt något av Joni Mitchell på Spotify. Men det är värt att skaffa ett Tidalkonto bara för att enkelt höra den här musiken. (Man får ju även till exempel en annan kanadensare som Neil Young på köpet.)

Inga kommentarer: