söndag, november 3

Joni: Blackface
Tänderna borde ju ha fått mig att fatta för länge sedan.

Jag skyller på att jag aldrig tidigare tittat på "Don Juan's Reckless Daughter" som tolvtums vinylalbum. Jag har mest sett omslaget som liten frimärksbild. Så därför har jag alltid trott att det avbildar Joni Mitchell, en fågel, en pojke samt en afroamerikansk man.

Men där till vänster - det ser jag ju nu - det är ju också Joni Mitchell. I blackface. Jag läser att hon är "i karaktär" som hallicken Art Nouveau.

På innerkonvolutet är det en pratbubbla till Arts mun, han säger något om "mooslems".

I dag kommer Miley Cyrus inte undan med en hundradel av det här. Men jag har inte hittat något om att skivomslaget ledde till ramaskri 1977, kanske tack vare att Mitchell just då var ihop med den svarte Don Alias, hennes trummis.

Alias var tydligen inte heller besvärad av just blackfacet, däremot oroad att folk skulle tro att hallickkaraktären var baserad på honom.

Fotosessionen för "Don Juan's..." var inte enda gången Mitchell förvandlade sig till Art Nouveau. Och det var inte heller begränsat till maskerader.  En gång ska Joni Mitchell i smink ha lurat sin tidigare älskare J.D. Souther att hon var en svart man.

Joni Mitchell har kämpat med att skriva sin självbiografi i många år. Men första meningen är enligt uppgift redan klar: "I was the only black man in the room".

Inga kommentarer: