lördag, november 2

Joni: Männen
Rolling Stone sabbade tidningens relationer med Joni Mitchell när man 1972 utsåg henne till "Old Lady of the Year" och redogjorde för alla hon haft ihop det med i ett diagram.

Men det är inte så konstigt att man är intresserad av Joni Mitchells kärleksliv. När hon haft ihop det med och skrivit sånger om så många män som i sin tur har gjort så mycket intressant.

Hon har skrivit om David Crosby ("The Dawntreader"), Graham Nash ("Blue Boy", "Willy","My Old Man"), Leonard Cohen ("That Song About the Midway","The Gallery"), James Taylor ("This Flight Tonight", "For the Roses"), Sam Shepard ("Coyote") och Jackson Browne ("Car on the Hill" och långt senare i "Not to Blame").

Flera av de här har i sin tur skrivit om henne, men inte på hennes nivå. Nashs "Our House" är gullig, men inte mer. James Taylor ska i och för sig ha skrivit en av sina bästa låtar, "You Can Close Your Eyes", riktad till Joni Mitchell.

Det här är hyfsat etablerade sanningar, men säkert är det svårt att veta. Enligt Sheila Weller så handlar "A Case of You" om både Cohen och Taylor. Jag vet inte om Mitchell skrev något om sina korta affärer med Stephen Stills eller J.D. Souther.

Men spelar då det här någon roll? Jo, om man vill ha hjälp att veta hur olika sånger hänger ihop. Albumet "Blue" kan framstå om en enda sammanhållen berättelse, men handlar om sex-sju olika män, olika relationer. Att den ändå hänger ihop och visar ett mönster gör den enligt mig till något större.

Inga kommentarer: