onsdag, november 6

Joni: Bästa omslagBrons: "Blue"
Borta är de föregående skivornas målade, detaljrika omslag. En fotograferad närbild - inget annat hade varit gott nog för den här samlingen sånger, där jaget (och du:et) står i centrum. (Och nej, jag äger inte "Blue" på vinyl, så ingen fin närbild av omslaget, men ni har sett det.)

Silver: "Hejira"
Bildspråket är inte direkt subtilt. Ett album om en slags pilgrimsfärd illustreras av en väg som leder in i Joni Mitchell. "Den inre resan". Men det är så elegant, lika stilren som musiken.Guld: "The Hissing of Summer Lawns"
Joni Mitchells bästa omslag, med hennes mest otypiska insats som omslagskonstnär. Detaljerat, men stiliserat. Klarsynt.

Bildspråket kanske inte heller här är otydligt. Titelns väsande sprinklers är här verkligen en orm, buren av män (från det här fotot?). I bakgrunden: Manhattan, som flyter ihop med lummiga hus i Laurel Canyon. Och längst ner till vänster, ett fågelperspektiv på ett hus. Poolen är särskilt utmärkt ljusblå och på insidan av konvolutet ligger Joni Mitchell och flyter i den.

Det är ett lyxigt omslag. Det är en väldigt vacker grön färg, det är silvertryck och det är relieftryck på ormbärarna och ormen. Om ni vill den här på vinyl så är det de versioner med relief ni ska leta efter.Bubblare: "Ladies of the Canyon", "Night Ride Home", "Clouds".

Inga kommentarer: