måndag, november 11

Thor Modéen - nu i box!

En given julklapp till din farbror, kusin eller till mig är "Den stora Pilsnerboxen", en dvd-samling sex filmer med Thor Modéen.

Huvudnumret är självklart "Pensionat Paradiset" från 1937, där Modéen spelar en skräddare som av omständliga omständigheter tvingas låtsas vara den svensk/argentiske operasångare Don Carlos. Sångnumret "En äkta mexikanare" är en klassiker. (Jag har skrivit om filmen tidigare här.)

För vissa samtida filmkritiker blev "Pensionat Paradiset" droppen som fick bägaren att rinna över. DN:s sågning är så brutal att Svensk filmdatabas återger den i sin helhet.

Ett utdrag: "Vill ni en gång gå och se ett verkligt koncentrat av svensk tarvlighet och enfald, vill ni se de allra sämsta sidorna i svenskt lynne utlämnade till beskådande, vill ni riktigt ordentligt skämmas över en svensk produkt, då ska ni gå på Skandia någon kväll i veckan och se Pensionat Paradiset, ni kommer inte att bli besviken!"

Så tycker den som ENBART har pilsnerfilm att tillgå. Nu har tillståndet nästan varit det motsatta, frånvaro av pilsnerfilm. Den enda chans man haft att se "Pensionat Paradiset" är om man var förutseende nog att trycka på "record" senast den visades på SVT, för arton år sedan.

Det gjorde ju jag. Någonstans i en låda står det VHS-bandet.

Men jag vill ändå ha den här boxen, eftersom jag är nyfiken på den censurerade nazistskämtet ur "Pensionat Paradiset".

Inga kommentarer: