onsdag, november 6

Joni: En liten bokI bokserien 33 1/3 avhandlas ett album i taget av olika skribenter. Utgåvan om Joni Mitchells "Court and Spark" är skriven av Sean Nelson, journalist och även musiker.

För att vara en som spelar själv fokuserar han väldigt mycket på sångtexterna. Eller snarare på berättelsen. "Court and Spark" om inte en roman, så i alla fall en novellsamling. En "Short Cuts". Sean Nelson fantiserar om att Robert Altman ska göra film av ett av spåren "People's Parties".

Alla som har ett förhållande till "Court and Spark" bör läsa den här boken. Alla som inte har det kan använda boken för att förstå hur Mitchell hamnat här.

Att jag gillar den här boken beror nog på att även jag främst gillar att analysera sångtexter snarare än ackordföljder. Dessutom delar jag Nelsons tolkning av Mitchells texter, som att "This Flight Tonight" och "My Old Man" (som i och för sig är från "Blue", men som ändå behöver redas ut i sammanhanget).

Möjligen drar jag gränsen vid Nelsons överdrivet freudianska lyssning av "Car on a Hill". Ibland är en bil bara en bil. Speciellt i L.A, som inte enbart är "city of the fallen angel" utan även bilarnas stad.

Inga kommentarer: