måndag, maj 2

Den orimmade textens mystik


”När nattens mörker falnat å stillat sig till ro,
då kryper jag intill dig, som så många gånger förr…”


Vi blev lite förvånade när det visade sig att Ola kunde nästan hela texten till ”De sista ljuva åren” med Lasse Stefanz.

Inte mycket förvånade eftersom vi visste att Ola kan så många saker. Vi hade inte heller tid att vara förvånade över att han kunde texten, vi hade nog med att gapa över texten i sig. Den är helt otroligt konstigt! (läs hela texten)

Ni kanske känner till historien. Lasse Stefanz är ett grymt stort dansband och ”De sista ljuva åren” är deras största hit. Den låg i 65 veckor på Svensktoppen 1989-90. Den är den femte mest framgångsrika låten i Svensktoppens historia. Under den tiden spelades "De sista ljuva åren" så mycket att man som litet glin inte funderade över vad det var för låt, man bara tyckte illa om den.

Ola lade fram teorin att de här 65 veckorna förklaras av att det inte går att lära sig texten till "De sista ljuva åren", eftersom den nästan helt saknar rim och allmänt är rätt konstig. Texten saknas rim och reson, om man säger så. Det är hade passat utmärkt med lite rim här och där, men textförfattaren JC Ericsson har valt att i stället lägga in helt andra ord. Det låter helt bisarrt, som en parodi på pekoral. Men det konstiga gör samtidigt att man inte lär sig texten direkt och det var kanske det som gjorde att den fick Svensktoppspublikens röster vecka ut och vecka in.

Kände JC Ericsson sig underlägsen ”riktiga” poeter, de som skriver dikter som inte ens rimmar och ändå får kopiösa mängder beröm? Eller var han så dålig att han inte kunde komma på ett rim på ”du”? (Det tre rim som faktiskt finns i ”De sista ljuva åren” är ”lätt” som rimmar på ”rätt”, ”kvar” som rimmar på ”har” och ”gång” som rimmar på… ”gång”.)

Eller hade JC Ericsson räknat ut det där som Ola misstänkte, att en så här konstig låt skulle sticka ut bland allt annat slätstruket på Svensktoppen, bita sig kvar där tack vare mystikfaktorn och dra in multum med pengar?

För övrigt, hur kan nattens mörker falna, som det sägs i första textraden? Falna betyder ju slockna! Jag förstår ingenting. Kanske behöver jag lyssna på den i 65 veckor till.

4 kommentarer:

m sa...

Fast jag föredrar helt klart den orimmade textens mystik framför den oändligt upprepade refrängens mystik (främst i sk. svennetechno och typ smurfhits).

Anonym sa...

Letade efter texten till låten och hittade hit. Har hört den ett antal gånger och precis som Peter LeMarc stängt av radion när den spelats, men efter att ha lyssnat på hans berättelse och tolkning blev jag rörd till tårar, varför är jag alltid så snar att döma.
(Sommar i P1)/Helena

Anonym sa...

Helena, du har så rätt. Det krävdes LeMarc för att jag skulle inse vilken bra låt det är. Tempot gör att den mycket vackra texten kommer till sin rätt (det ska inte vara några banala rim här!). Givetvis gör Peter det hela fulländat genom sin sång, han är nog den första som vekligen har förstått låten. Kan inte bli bättre. + + + + + + + + + +

Anonym sa...

Menade förstås "verkligen förstått låten" Sorry =)