fredag, maj 6

Joanie ville ha en grottman


Joanie Sommers - Johnny Get Angry.mp3

Kanske är jag på ett korståg för poplyriken. Jag vet inte. Men poptexter är viktiga och här är ännu ett exempel.

För det är inte för det härliga kazoosolot som ”Johnny Get Angry” med Joanie Sommers fortfarande spelas efter 33 år och inte heller är det för den snygga pianoslingan. Det är för att Joanie sjunger att hon vill ha en pojkvän som beter sig som en grottman.

Joanie tycker att Johnny är en mes för att han inte blir arg när hon säger att hon vill göra slut. Inte heller gör han något när andra killar vill dansa med henne. Hon vill att Johnny skärper sig och ger henne en rejäl utskåpning:

”Johnny get angry / Johnny get mad / Give me the biggest lecture I ever had / I want a brave man / I want a cave man / Johnny show that you care, really care for me”

Dessa rader skrevs av legendariske Hal David, Burt Bacharachs parhäst, som bland annat genialiskt rimmade ”pneumonia” på ”never phone ya” i ”I'll Never Fall In Love Again”.

”Johnny Get Angry” nådde så högt som sjundeplatsen på Billboardlistan 1962, men Joanie Sommers blev aldrig någon större stjärna. Mest känd blev hon för att ha sjungit in reklamjinglar för Pepsi.

Att ”Johnny Get Angry” upprör folk visas bland annat av att den här galningen har utsett den till världens 49:e sämsta låt. Men det kan ni strunta i, för det är fel. (På listan finns också andra lysande låtar, som ”Horse With No Name” med America.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Do You Know the Way to San José"? Näppeligen Jonas. Hal Davids möjligen bästa rim hittar vi i "I'll Never Fall in Love Again" - låten med vad som kanske är världens bästa poptext.

Jonas sa...

Så sant, så sant. Nästan lika pinsamt som när jag stavade Barbra Streisands förnamn "Barbara".
Men nu har jag rättat till det. Bra att man är påpassad.